Performance monitoring of electrical power shovels for diggabilty assessment in surface coal mines
  1. Tez No: 14590
  2. Yazar: ATİLLA CEYLANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Ekskavatör izleme, Kazı derinliği, özgül kazı enerjisi, Patlatma etkisi, Kazılabllirlik tespiti, Shovel monitoring, Depth of cut, Specific digging energy, Effect of blasting, Diggability assessment
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
ELEKTRİKLİ EKSKAVATÖRLERİN PERFORMANSLARININ İZLENMESİYLE KÖMÜR AÇIK İŞLETMELERİNDE KAZILABİLİRLİK TAYİNİ Ceylanoğlu, Atilla Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Celal Karpuz Temmuz 1991, 228 sayfa ÖZET Bu tez, elektrikli ekskavatörlerin performans izleme sonuçlarım, formasyon karakteristikleri ve onları kazı güçlüğü açısından açıklamaktadır. îlk olarak kazılabilirlik tayin yöntemleri gözden geçirilmiş ve tartışılmıştır. Ana olarak watmetre ve veri düzenleme ünitesinden oluşan bir performans izleme sistemi geliştirilmiş ve değişik model ve kapasitedeki ekskavatörler için kullanılmıştır. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) açık ocaklarında kapsamlı bir arazi çalışma programı sürdürülmüştür. Kayaçlar süreksizlik, sertlik, sismik hız ve bazı malzeme özellikleri vb. yönünden karakterize edilmiştir. Ekskavatörler, formasyon özellikleri, kazı derinliği ve patlatmalı -patlatmasız koşullar göz önüne alınarak izlenmiştir, ölçümler özellikle ekskavatör periyodunun kazıda geçen kısmı üzerindeyoğunlaştırılmıştır. Performans parametreleri içinde özgül kazı enerjisi en yansıtıcı kazılabilirlik parametresi olarak belirlenmiştir, özgül kazı enerjisi ve bazı kaya kütle ve madde özellikleri arasında yüksek korelasyonlar tesbit edilmiştir. Kazı derinliği aralıkları ve bunlara karşılık gelen özgül kazı enerjileri patlatılmış ve patlatılmamış koşullar için önerilmiştir. Patlatmanın genel olarak ekskavatörlerin özgül kazı enerjisini 15X-50* dolaylarında düşürdüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
PERFORMANCE MONITORING OF ELECTRICAL POWER SHOVELS FOR DIGGABILITY ASSESSMENT IN SURFACE COAL MINES Ceylanoğlu, Atilla Faculty of Engineering Department of Mining Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Celal Karpuz July 1991, 228 pages ABSTRACT This thesis describes the results of performance monitoring of electrical shovels in terms of formation characteristics and their digging difficulty point of view. Diggability assessment methods have first been reviewed and discussed. A performance monitoring system, consisted mainly of wattmeter and data logger, has been developed and utilized for different type and size of power shovels. An extensive field research program has been undertaken at TKî's (Turkish Coal Enterprises) surface coal mines. The rock units were characterized in terms of their discontinuities, hardness, seismic wave and some material properties, etc. The shovels were monitored considering the formation properties, the depth of cut and with or without blasting conditions. The measurements mwere mainly concentrated on the dig portion of a complete cycle. Among those performance parameters, the specific digging energy is determined as the most reflective diggability parameter. Good correlations have been established between the specific digging energy and some rock mass and material properties. The depth of cut ranges and corresponding specific digging energies have been proposed for blasted and unblasted cases. It has been shown that blasting generally decreases the specific digging energy of shovels around 155S-50X compared to unblasted formations.