Representation of evil in literature and Cinema
  1. Tez No: 145926
  2. Yazar: ERDEM KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN BOŞNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kötülük Şeytan Edebiyat Sinema Akıl III, Evil Satan Literature Cinema Mind II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez Edebiyat ve Sinemadaki kötülük temasını incelemeyi amaçlamaktadır. Edebiyat alanından Dr. Faustus'un üç değişik versiyonun yazarları olan Christopher Marlowe, Johann Wolfgang Goethe ve Thomas Mann' in Dr. Faustus eserleri ve Sinema alanından Şeytanın Avukatı ve Matrix 1 filmleri incelenmiştir. Edebiyat ve sinemanın temeline bakıldığında her zaman dini kaynakların kullanıldığı gözlenmiştir. Üç kutsal kitap; Tevrat, İncil ve Kuran, daima Allah inancından, bu dünyadan sonra her insanın gideceği sonsuz olan diğer dünyadan, insanların geçmesi gerektiği süreçlerden ve Şeytan gerçeğinden bahsetmektedir. İbadet şekilleri farklı olmasına rağmen üç kutsal kitaptaki Şeytanın özelliği ve işlevi, insanların kendilerini Şeytanın tuzaklarından ve saldırılarından korumaları yönündeki uyarılan benzerlikler göstermektedir. Bu bağlamda, Dr. Faustus'un üç değişik hikayesi, Şeytanın Avukatı ve Matrix 1 filmleri bu gerçekliğin evrensel itirafına örnek teşkil etmektedirler. Bu tez çalışmasında, öncelikle Tevrat, İncil ve Kuran ele alınarak Şeytanın tanımı, bunu takiben kutsal kitaplara göndermeler yapılarak Dr. Faustus hikayeleri, Şeytanın Avukatı ve Matrix 1 filmlerindeki Şeytanın özellikleri ve yansımaları incelenmiştir. Sonuç bölümünde de, kötülük temasının psikolojik gerçekliliği ve şeytanın tuzaklarından kurtulma yolları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the Representation of Evil in Literature and Cinema. In this respect, three versions of Dr. Faustus; Christopher Marlowe's, Johann Wolfgang Goethe's and Thomas Mann's, from literature and The Devil's Advocate and Matrix 1 films from Cinema have taken into consideration. When we look at the background of literature and cinema there is always divine sources are used. Three holly book; Old Testament, Bible and Koran, are giving messages about believing in God, the eternal life after this worldly life, the steps which people should pass and the reality of Satan. It is interesting that although the practices are different, the origin and function of Satan is almost the same in three holly books and they are always warning people to take care of themselves from the tricks and attacks of Satan. By the way, three versions of Dr. Faustus stories and The Devil's Advocate and Matrix 1 films are the samples of universal confession of this reality. In this research, first the origin of Satan is described according to Old Testament, Bible and Koran, then the function and representation of Satan is shown leading up the holly books, Dr. Faustus stories, The Devil's Advocate and Matrix 1 films. In the conclusion part, the psychological reality of evil and the solutions to escape from Satan's traps are given.