An action research study on teacher development: A constructivist approach
Sorun çözme yaklaşımı ile öğretmenin meslek içi gelişmesi: Yapısalcı görüş
- Tez No: 145965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ CAN SENDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sorun çözme yaklaşımı, Kişisel Konstrük Kuramı (Yapısalcılık), Repertory Grid, Meslek-içi Öğretmen Gelişimi, Öğretmen Öğrenmesi ve Düşünmesi, Yansıtıcı Öğretim, Action Research, Personal Construct Theory, Repertory Grid, In- Service Teacher Development, Teacher Learning and Thinking, Reflective Teaching
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 472
Özet
Bu çalışmada, yedi İngilizce öğretmeninin katılımıyla bir öğretmen geliştirme programı kurulmuş, öncelikle öğretmenlerin gelişebilmek ve dolayısıyla değişebilmek için gereksinimleri olan alanlar ortaya çıkarılmış, sonrasında ise bu öğretmenlerin etkili dil eğitimi konusundaki bireysel teorileri belirlenmiştir. Öğretmen geliştirme programında, katılımcıların kendi problemlerini çözmelerine katkıda bulunacak sorun çözme merkezli yaklaşım benimsenmiştir. Araştırma ve uygulama sürecinde problem çözme metodu ile birlikte işbirliği ile öğrenmeyi benimseyen ve niteliği ön plana çıkaran model kullanılmıştır. Bu çalışmada George Kelly' nin (1955) Kişisel Konstrük Kuramı (Yapısalcılık) benimsenmiştir. Çalışmanın amaçları doğrultusunda Repertory Grid tekniği kullanılarak öğretmenlerin etkili dil öğretimi konusundaki bireysel teorileri ortaya çıkarılmış, bireysel olarak gelişmeye gereksinim duydukları alanlar ve ilgileri tek tek belirlendikten sonra, sorun çözme yaklaşımının basamakları uygulanmıştır. Bu basamaklardaki süreç, öğretmenlere gereksinimlerine yönelik“bilgi verme ve sınıf içi uygulamaları”olmak üzere iki safhada ele alınmıştır. Repertory grid tekniği ile belirlenen“program içeriği, öğrenme ve öğretme, ve araştırma”süreci, öğretmenlerin kendi sınıflarında11 bireysel teorilerinin ve ilgilerinin gözlemlenmesi ile devam etmiştir. Elde edilen veriler, öğretmenlerin etkili dil öğretimi konusundaki görüşlerinde yapısal ve içeriksel değişiklikler olduğunu ve bu değişikliklerin tutum ve davranışlarına da yansıdığını ortaya çıkarmıştır. Repertory Grid FOCUS, Exchange, Sociogrid analizleri yapmış, ve toplanan bireysel teoriler içeriksel ve yapısal olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, we have explored the nature of seven EFL teachers' perceived needs for change at the outset of the teacher development program. Later, teachers' (in-service) development and their personal theories of effective language teaching have been dealt with thoroughly. We have adopted a problem-centered approach to teachers' development by helping them set up their own agenda for change. We employed a research process where an action research methodology was used. A collaborative and qualitative action research model was used in this study on the basis of Kelly's (1955) personal construct theory as a theoretical and methodological framework. In order to achieve the aim of this study, the teachers' perceptions of effective language teaching were elicited. After the identification of their needs and interests, they were involved in an action research process through input and classroom inquiry phases. After the repertory grid administrations of the teachers, the constructs elicited from them were observed in their classes through notes and checklist. Thus, the content and the structure of the teachers' personal theories, the changes in their theories and the consistency between theIV conceptual and behavioural changes were investigated. The repertory grid data were subjected to Focus, Exchange, Sociogrid and content analysis.