565 numaralı Karahisar-ı Sahib Şeri'yye sicili
Karahisar-ı Sahib Sharia records no:565
- Tez No: 146133
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karahisar-ı Sahib, Şer'iyye Sicilleri
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 565 Numaralı Karahisar-ı Sahib Şer'iyye Sicili Kürşat ÇELİK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü 2004, Sayfa:VII+284 Osmanlı tarihinin en önemli arşiv kaynaklarından bir tanesi de Şer'iyye Sicilleridir. Ait oldukları dönem ve yer hakkında oldukça önemli bilgiler veren Şer'iyye Sicillerinden faydalanma konusu bugün için belli başına bir problem olmaktadır. Bu durum ise sicillerden faydalanma konusunu belirli bir metoda bağlı kılmayı zaruri hale getirmektedir. Bizde bu önemli kaynaklardan biri olan 565 Numaralı Karahisar-ı Sahib Şer'iyye Sicilini çalışmamıza konu edindik. Bu metinlerden yola çıkarak yaptığımız değerlendirmede Karahisar-ı Sahibin bu dönemde idari, siyasi, askeri, iktisadi ve sosyal yapıları üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY Masters Thesis KARAHİSAR-I SAHİB SHARİA RECORDS NO 565 Kürşat ÇELİK Fırat University The Institute of Social Sciences Section of History 2004, Page:VII+284 One of the most important archives of Ottaman history is Sharia Records. The issue of making of Sharia Records, which gave important information about the period and place they belonged to, is today a major problem. This situation makes it obgatory to depend on a certain method while making use of the records. In this study we investigated Krahisar-i Sahib Sharia Records no 565 which is one of this important records. The administrative, political, economical and social structure of Karahisar-i Sahib were investigated referring to there articles. Key Words :Karahisar-i Sahib, Records of Sharia.