Boztepe (Malatya) barajı eksen yerindeki kayaçların jeomekanik özellikleri ve ayrışma derecelerinin incelenmesi
The Investigation of the geomechanical properties and alteration degrees of the rock units at the axis of Boztepe (Malatya) dam site
- Tez No: 83919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN ÇETİNDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayrışma derecesi, birleşik ayrışma indisi, geçirimlilik, jeomekanik özellikler, mühendislik sınıflaması, regresyon analizi, şev duraylılığı, Engineering classification, geomechanical properties, permeability, regression analysis, slope stability, unified alteration index, weathering degree
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BOZTEPE (MALATYA) BARAJI EKSEN YERİNDEKİ KAYAÇLARIN JEOMEKANİK ÖZELLİKLERİNİN VE AYRIŞMA DERECELERİNİN İNCELENMESİ Zülfü GÜROCAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 106 Bu çalışmada, Boztepe Barajı eksen yerinde yüzeyleyen bazalt ve tüfitlerin jeomekanik özelliklerinin ve ayrışma derecelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak baraj göl alanı ve yalan çevresinin 1/20 000 ölçekli jeoloji, eksen yerinin ise 1/2500 ölçekli mühendislik jeolojisi haritaları yapılmıştır. Baraj eksen yerinde açılmış olan temel sondajlarından alınan karotlar incelenmiş ve jeomekanik deneylerde kullanılmak üzere karot numuneler alınmıştır. Baraj eksen yeri ve göl alanında yüzeyleyen birimlerdeki süreksizliklerin yönelimleri ölçülmüş ve bu ölçüler stereografik projeksiyon tekniğiyle değerlendirilerek, geçirimlilik ve şev duraylılığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Baraj eksen yerindeki bazaltlarda (1) ve (4) numaralı eklemler ile akma yüzeyleri, geçirimlilik açısından problem oluşturmaktadır. Tüfitler ise geçirimsiz özellikte olduklarından, bu birimin içerdiği süreksizliklerin geçirimlilik üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir.Baraj eksen yeri ve göl alanındaki bazaltlar için yapılan kinematik duraylılık analizlerinin sonuçlarına göre; eklem sistemleri ve akma yüzeylerinin herhangi bir şev duraysızlığma neden olmayacakları belirlenmiştir. Tüfitler ise, çok ayrışmış olduklarından meydana gelebilecek olan kitle hareketi dairesel yenilme tipinde olacaktır. Temel sondajı karotlanmn incelenmesi, jeomekanik deney sonuçlan ve yerinde (in-situ) yapılan geçirimlilik deneylerine ait verilere göre eksen yerindeki bazalt ve tüfitler için sınıflamalar yapılmıştır. Bu sınıflamalara göre; bazaltlar orta-düşük RQD grubunda, düşük-orta çatlaklı, düşük-orta boşluklu, geçirimsiz-az geçirimli-geçirimli kaya sınırındadır. Tüfitler ise çok düşük - düşük - orta RQD grubunda, orta - düşük çatlaklı, çok fazla boşluklu ve geçirimsiz - az geçirimli kaya sınırındadır. Tek eksenli sıkışma dayanımı ve modül oranına göre bazaltlar, orta - düşük dirençli ve orta - yüksek modül oranlı, tüfitler çok düşük dirençli ve düşük orta modül oranlıdır. Baraj eksen yeri ve çevirme tüneli güzergahında geçirimlilik, RQD, ISRM'ye göre ayrışma derecesi ve Birleşik Ayrışma İndisi'e göre zonlamalar yapılmıştır. Bazaltlarda Birleşik Ayrışma İndisi 'ne göre az, orta, fazla ve çok fazla ayrışma dereceleri, ISRM tarafından önerilen ayrışma sınıflamasında sırasıyla az, orta, fazla ve ileri derecede ayrışma derecelerine karşılık gelmektedir. Tüfitlerde ise Birleşik Ayrışma İndisi'ne göre çok fazla ayrışma derecesi, ISRM ayrışma sınıflamasında orta ve fazla ayrışma derecelerine karşılık gelmektedir. RQD ve geçirimliliğe göre yapılan bölgelendirmelerde; RQD'nin düşük ve yüksek olduğu seviyelerde geçirimlilik az, orta olduğu seviyelerde geçirimlilik fazladır. Çevirme tüneli güzergahında Jeomekanik Kaya Kütlesi Sınıflaması yapılarak kazı şekli, kayaçlann desteksiz durma süresi ve kullanılacak destek türleri belirlenmiştir. Bu sınıflamaya göre 0.00-105.00 m arasındaki tüfitler zayıf kaya, 105.00- 240.00 m arasındaki bazaltlar iyi kaya, 240.00-565.00 m arasındaki bazaltlar ise orta kaya sınırındadır. Baraj eksen yerindeki bazalt ve tüfitlerin jeomekanik özellikler arasındaki ilişkiler regresyon analizleri ile incelenmiş ve kolay belirlenebilen özelliklerden yararlanarak daha zor ve pahalı deneylerle belirlenebilen özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bazaltlarda yapılan regresyon analizlerine göre incelenen özellikler NX4SY0N me«x::;1arasındaki ilişkiler doğrusal, polinominal, logaritmik ve üsseldir. Tüfitlerdeki ilişkiler de doğrusal, polinominal ve üsseldir.
Özet (Çeviri)
tuffites are impermeable, it is cosidered that there is not any effect of discontinuties on permeability. Based on the results of the kinematical stability analyses carried out for the basalts at the axis of the dam site and resevoir area, it was determined that joint systems and flow surfaces will not cause any slope instability. Since the tuffites are highly weathered, any possible mass movement may occur in the form of circular failure. The basalts and tuffites at the axis of the dam site were classified after examining the borehole cores, based on the results of a geomechanical laboratory testing program and data obtained from in-situ permeability tests. These classifications indicated that the basalts are in classes of rocks with fair-poor quality according to the RQD value, low to medium joint frequency, low to medium void ratio and impermeable-slightly-high permeable rocks. The tuffites are in classes of rocks with very poor-poor-fair quality according to the RQD value, medium-low joint frequency, very low void and impermeable-slightly permeable rocks. On the basis of the uniaxial compressive strength and modulus ratio, the basalts have medium to-low strength and high modulus ratio, the tuffites have very low strength and low to medium modulus ratio. At the axis of the dam site and the derivation tunnel zoning was done according to permeability, RQD, weathering degree according to ISRM and Unified Alteration Index. In the basalts slightly altered, moderately altered, highly altered and extremely altered degrees according to Unified Alteration Index are equivalent to slight, moderate, high and complete weathering degrees respectively in ISRM weathering degree classification. In the tuffites extremely alteration degree according to Unified Alteration Index is equivalent to moderately and highly weathering degrees. In zoning done according to RQD value and permeability; permeability is low at the levels where RQD values are low or high; and is high at the levels where RQD values are moderate. In derivation tunnel by RMR system classification; type of excavation, stand-up time of rocks, type of support are determined. According to RMR rock classification the tuffites between 0.00-105.00 m are in poor rock, the basalts between 105.00 - 240.00 m are in good rock and the basalts between 240.00-565.00 m are in fair rock classes. The relationships between the properties of the basalts and tuffites at the axis of the dam site were examined by regression analyses and it was aimed to determine theproperties achieved by expensive and difficult laboratory tests by assistance of easier and inexpensive ones. The regression analyses for the geomechanical properties examined revealed that, linear, polynominal, logarithmic and exponential relationships exist between these properties. For the tuffites the relationships are also linear, polynominal and exponential.