Magazin, ekonomi ve polis muhabirliği örneğinde gazetecilik mesleğinin bireysel kimlik üzerine etkisi
The effect of journalist profession on individual identity in the example of magazine, economy and police correspondent
  1. Tez No: 146239
  2. Yazar: RÜYA SANCAR ULUSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIDIKA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Özdeşleşme, bireysel kimlik, gazeteci kimliği, mesleki kimlik, gazetecilik uzmanlık alanları, Becoming identical, individual identity, journalist identity, professional identity, specialization fields of journalists
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal etki kuramı yaklaşımları temelinde gazetecilik mesleki kimliği ile mesleki kimliğin bireysel kimlik üzerine etkisinin, gazetecilerle yapılan derinlemesine söyleşiler sonucunda anlaşılmasının sağlanmasıdır. Gazetecilerin deneyime bağımlı olarak oluşturduğu mesleki kimlikleri, uzmanlık alanlarına gore farklılık gösterdiğinden, araştırma aralarında ayrımların daha net görülebileceği ekonomi, magazin ve polis muhabirliği örneğinde karşılaştırmayı esas alan bir araştırma tekniği uygulanmış olup, gazetecilerin ifadeleri içerik analizi kapsamında kategorisel analiz ile açıklanmaya çalışılmaktadır. Gazetecilerin uyma, özdeşleşme, iç-grup, dış-grup ve aidiyet gibi temel kavramlar temelinde kendilerini nasıl algıladıklarını açıklamaya çalışan araştırmada ekonomi, magazin ve polis muhabirliği uzmanlık alanlarında en az 10 yıllık mesleki deneyime sahip, ulusal, yerel, ekonomi ve resmi ve özel haber ajansında görev yapan kadın ve erkek gazetecilerle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada gazetecilerin mesleki ve bireysel kimliklerini betimlemelerini hedef alan sorular tespit edilmiş ve gazetecilere yöneltilmiştir. Gazetecilerin verdikleri cevaplar mesleki ve bireysel kimlikleri olmak üzere iki ana kategori altında toplanmış ve kendi içinde de kategorilere ayrılarak değerlendirilmiştir. Mesleki kimlik kategorisinde; uzmanlaşma, uzmanlık alanlarının karşılaştırılmasına dayanan mesleki değerlendirme, haber kaynağı ile ilişkiler, güven olgusu ve mesleki etik konularına bakış açılan değerlendirilmiştir. Bireysel kimlik kategorisinde bireyin mesleki kimliğinin gazetecinin bireysel kimliğinin hangi yönde etkilediği belirtilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla gazetecinin mesleki ve özel zaman kavramı, hayatı algılayışı, tutum ve davranışlarındaki etkilenme sonucu oluşan kişisel gelişimler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the professional identity of the journalist on his/her individual identity. Since the professional identities developped by journalists dependency on their experiences have been representing lots of varieties due to the specialization fields, the research handled the examples of economy, magazine and police reporters where the differences can be seen more neatly and the obtained data was examined by help of the content analysis technique. In the research studying how the journalists perceive themselves on the bases of the basic concepts such as adaptation, becoming identical, internal group, external group and membership, the interviews were conducted with the male and female journalists with professional experience of not less than ten years who are working in national, local economic and news agencies. The journalists were asked to answer ten questions related with their professions and their effects, and their answers were classified within two main categories namely the professional identity and the individual identity. In the professional identity category, the specialization in the profession, evaluation of the activity fields basing on the comparisons of the fields, relations with the sources of news, state of confidence and professional ethic have been examined. Whereas in the category of the individual identity, the efforts have been made for indicating the way in which the individual identity is affected by professional identity. For that reason, the changes taking places in concepts of professional time and private time, life style, manners, behaviours and interests have been explained.