Reşat Nuri Güntekin'in 'Acımak' isimli eserindeki kelime gruplarının incelenmesi
The examination of word phrases in Acımak by Reşat Nuri Güntekin
- Tez No: 147034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NASRULLAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Acımak, kelime grubu, isim, sıfat, zarf, fiil, özne, nesne, yer tamlayıcısı, yüklem, Reşat Nuri Güntekin, Acımak, word phrases, noun, adjevtive, adverb, verb, subject, object, complemedizer, predicate. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ REŞAT NURİ GUNTEKIN'İN“ACIMAK”İSİMLİ ESERİNDEKİ KELİME GRUPLARININ İNCELENMESİ Jüri ZAFER İPEK KSU SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Yard. Doç. Dr. Nasrullah OZSOY Yıl : 2004, Sayfa: 229 Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY Yard. Doç. Dr. Mevlüt ERDEM Yard. Doç. Dr. Abdurrahman BORAN Kelime grupları birden fazla kelimeyi içine alan, yapısında ve manasında bir bütünlük bulunan, dilde bir bütün olarak muamele gören bir dil birliğidir. Kelime grupları, yeterince çalışılmamış bir konudur. Dolayısıyla Türk klasiklerinden Reşat Nuri Güntekin'in Acımak isimli romanı hacim itibariyle de bir yüksek lisans tezi çalışmasına uygun bulundu ve inceleme konusu olarak seçildi. Kelime grupları, kelime cinsi (isim, sıfat, zarf ve fiil) ve isim işletme eki alıp almadığı, cümle veya kelime grubu içinde hangi görevde kullanıldıkları gibi hususlar yönünden sınıflandırıldı. Acımak romanında her sayfanın satırları l'den başlanarak numaralandırıldı. İncelemede yer alan her bir örneğin başladığı sayfa ve satırın numarası verildi. Kelime gruplarının her birinin kullanılış tarzına dair örnekler 5'le sınırlandırılıp bundan fazlasının sadece sayfa satır numarası verildi. Sonuç bölümünde, kelime gruplarının bu eserde kaç kez kullanıldıkları genel olarak belirtildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis THE EXAMINATION OF WORD PHRASES IN ACBMAK BY REŞAT NURİ GUNTEKİN ZAFER İPEK DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Assist. Prof. Dr. NASRULLAH ÖZSOY Year : 2004, Pages: 227 Jury : Assist. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOY : Assist. Prof. Dr. Mevlüt ERDEM : Assist. Prof. Dr. Abdurrahman BORAN Word phrases consistringof words more than one, existring on structure and meaning and was accepted as a whole is language unit. Word phrases is subject that has been yet worked consequently because of capacity, the novel of Reşat Nuri Güntekin was maned Acımak is selected for sutudy of MA Thesis. Word phrases is classified in terms of type of word (noun, adjective, adverb, and verb) that has case mark sor not and is used which function in sentence.... etc. în novel, lines of each page were numbered begining from 1. İn examination the numbers of pages and lines which belong to word phrases was shown. Examples, of word phrases, that which function are used in the sentence is limeted with 5. In final part, how many word phrases which used generally in the study was determined.