Ömer Seyfettin'in 'Efruz Bey' isimli eserindeki kelime gruplarının incelenmesi
The examination of the world phrases in Ömer Seyfettin's book called 'Efruz Bey'
- Tez No: 147035
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NASRULLAH ÖZSOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Efruz Bey, kelime grupları, isim tamlaması, sıfat tamlaması, sıfat, zarf, Efruz Bey, word phrases, noun phrase, adjective phrase, adjective, adverb n
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖMER SEYFETIN'IN“EFRÜZ BEY”İSİMLİ ESERİNDEKİ KELİME GRUPLARININ İNCELENMESİ F. DERYA KARA KSÜ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANADİLİM DALI DANIŞMAN : Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY Yıl : 2004, Sayfa: 223 Jüri : Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY : Yard. Doç. Dr. Mevlüt ERDEM : Yard. Doç. Dr. İbrahim KIR Bu çalışmamızda Ömer Seyfettin'in“Efruz Bey”(Akran Yayınları, İstanbul,1988) isimli eserindeki kelime grupları yapıları bakımından incelenmiştir. Giriş bölümünde çalışma metodumuz açıklanarak kelime grubu kavramı ve her bir kelime grubu hakkında genel bilgiler verilmiş, bu konuda dilciler arasındaki görüş farklılıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. İnceleme bölümünde kelime grupları, cümle ve kelime grubu içindeki görevlerine göre incelenmiş, aldıkları çekim eklerine göre tasnif edilmiştir. Herhangi bir kelime grubuna ya da cümleye dahil olmayan kelime grupları her bölümün altında ayrıca değerlendirilmiştir. Üzerinde çalıştığımız eserde geçen kelime grupları satır numaralan verilerek incelenmiş, örnek olan kelime grupları kullanıldığı cümle veya kelime grubunda italik yazılarak belirtilmiştir. Bu inceleme yapılırken her kelime grubundan beşer örnek verilmiş, beşten fazla örneği olan kelime grupları ise sadece sayfa ve satır numaraları verilerek gösterilmiştir. Sonuç bölümünde ise yapı olarak diğer kelime gruplarına benzemeyen, kaynaklarda genellikle benzerlerine rastlanmayan kelime gruplarından tespit etlilerimize örnekler verilmiş, yapıları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda tespit ettiğimiz kelime grupları, bünyesinde bulundukları kelime grubu içinde isim, fiil, sıfat, zarf olarak kullanılışları belirtilerek ve sayısal olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EXAMINATION OF THE WORD PHRASES IN OMER SEYFETTIN'S BOOK CALLED“EFRUZ BEY”F. DERYA KARA KSÜ GRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCE TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE DEPARTMENT Supervisor : Asst Prof. Dr. NasruIIah ÖZSOY Year : 2004, 223 pages Examining Committee Members : Asst Prof. Dr. NasruIIah ÖZSOY : Asst Prof. Dr. Mevlüt ERDEM : Asst. Prof. Dr. Ibrahim KIR In this work, the word phrases in“Efruz Bey”by Ömer Seyfettin are examined. (Akran Publications, Istanbul 1988) In the introduction part, general information is given about the concept of word phrase and each word phrase on its own by explaining our method and different perspectives between linguists are tried to be identified on the relevant matter. In the examination part the word phrases are looked through in terms of their functions in sentences and word phrases, and classified according to the inflectional morphemes that they take. The word phrases not belonging to any kind of word phrases or sentences are examined under each heading. The word phrases that are present in the work we study on, are studied by giving the line numbers; the example word phrases are pointed out in italic form in the sentences and word phrases they are used. In the process of this study, five examples are given for each group of word phrases, the word phrases having more than five examples are shown by only giving page and line numbers. In the conclusion part, the examples are given that are identified from the word phrases which generally have no resemblance to others in terms of structure in the related sources and these related structures are tried to be explained. The word phrases identified in our study are defined by pointing out their usage in the sentences or the word phrases as noun, verb, adjective and adverb and as numerical values.