Siyasal katılımın sosyolojik özellikleri (Kırıkkale uygulaması)
Sociological features of political participation
- Tez No: 147120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİMAR TÜRKKAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyasal katılım, siyaset, siyasal kültür, siyasal toplumsallaşma, siyasal sistem. II, Political participation, politics, political culture, political socialization, political system. Ill
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
ÖZET Siyasi katılım, vatandaşların hükümetçe alınan kararları etkilemek üzere tasarlanmış faaliyetlerini ifade etmektedir. Siyasi katılım davranışın yanında tutumları da içermektedir. Bu çerçevede, siyasi katılım vatandaşların siyasi sistem karşısındaki durumlarını, tutumlarım ve davranışlarını gösteren bir kavram olarak izah edilmektedir. Siyasi katılımda kişilerin siyasi ilgi, bilgi ve tutumları da önemlidir. Siyasal katılımda etkili olan sosyal faktörler; yaş, cinsiyet, aile, sosyo-ekonomik statü, eğitim, meslek, kitle iletişim araçları, kentleşme ve modernleşme gibi faktörlerdir. Bu çalışmada; yaş, cinsiyet, aile, sosyo-ekonomik statü, eğitim, meslek, kitle iletişim araçları gibi sosyolojik özellikler ile siyasi katılım arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla Kırıkkale merkezdeki seçmenlerden tesadüfi oluşturulan örneklem üzerinde bir anket uygulaması yapılmıştır. Bu anketin genel sonuçlarına göre, yukarıda sayılan sosyolojik özelliklerin siyasal katılımda etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Political participation expresses citizens' planned activities which are for the purpose of effecting government's decisions. Political participation includes both behavior and attitudes. In this context, political participation has been explained as a concept of demonstration of citizens' states, attitudes and behaviors against to political system. Additionally in political participation, political concern, knowledge and attitudes are important. In political participation social factors such as age, gender, family, socio economic statute, education, occupation, media, urbanization and modernization are effective. In this study; it has been explored the relationship between political participation and sociological factors such as age, gender, family, socio-economic statute, education, occupation and media. For this purpose, in the center of Kırıkkale the questionnaire on the sampling -that is randomly- has been applied. According to general conclusions of this questionnaire, it has been found out that sociological factors which are mentioned above are effective in political participation.