Mersin mübadilleri
Exchange of populations in Mersin
  1. Tez No: 147318
  2. Yazar: FAHRİYE EMGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKHET ADIYEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk- Yunan İlişkileri, Mübadele, Mersin, İskan, Girit, Selanik, Turkish-Greek relations, population exchange, Mersin, settlement, Crete, Thessalonica
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Mersin Mübadiller i' n i konu alan bu çalışma hem Mersin'in ve hem de yer aldığı daha geniş bir bölgenin mübadele sürecindeki gelişmelerini içermekledir. Kuşkusuz, Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrasıyla Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin tarihinin de önemli bir dönemi veya dönemeci olmuştur. Dönemin kendine özgü görüntüsünde yaşanan yoğun nüfus hareketleri önemli yer tutmaktadır. Türk- Yunan nüfus değişimi ise bu demografik hareketliliğin en ilginç örneğini oluşturmaktadır. Her iki tarafın da daha türdeş bir toplum yaratmak isteğinin bir sonucu olan bu zorunlu nüfus değişimi bölgede yaşayan insanları ve bu insanların kültürlerini derinden etkilemiştir. Tezimiz bu süreci Mersin örneğinde izlemeyi amaçlamıştır. Çalışmamızda Mersin'e getirilen mübadillerin bu zorunlu yer değiştirme süreci içindeki durumları, Mersin'de karşılanışları ve bu sürecin bölgenin sosyo-ekonomik gelişmeleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which deals with the emigrants to Mersin during the population exchange, includes the developments taking place in Mersin and surrounding areas in the exchange process. It is no doubt that the Turkish War of National Liberation is the most important part and a turning point in the history of Mersin as it is in that of Turkey. In distinctive appearance of the period, population movements are very important. Turkish- Greek population exchange is the most interesting example of this demographic mobility. This mandatory exchange, which took place as a result of the desire of both sides to create a more homogeneous society, affected the people living in the area and their culture seriously. Our thesis intends to explore this process, focusing on the example of Mersin. In our study, the conditions of the emigrants to Mersin in this mandatory exchange process, their meeting with indigenous people of Mersin and effects of this process on the socio-economic developments of the area are evaluated.