Beden imgesi, beden organlarından memnuniyet, benlik saygısı, yaşam doyumu ve sosyal karşılaştırma düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşması
The levels of body image, pleasure of the body organs, self-esteem, life satisfaction and social comperation differentials according to demographic variables
- Tez No: 147319
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden İmgesi, Benlik Saygısı, Yaşam Doyumu, Sosyal Karşılaştırma, Body image, Self-Esteem, Satisfaction with Life, Social Comparison
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı, beden imgesi, beden organlarından memnuniyet benlik saygısı, yaşam doyumu, ve sosyal karşılaştırma düzeylerinin cinsiyete, medeni duruma ve eğitim durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığım incelemektir. Araştırmaya Mersin ve Adana ilinde yaşayan sağlıklı 53 1 yetişkin birey gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada bireylerin beden imgelerini ölçmek amacıyla, Beden İmgesi Yaşam Kalitesi Ölçeği, yaşam doyumlarını ölçmek için Yaşam Doyumu Ölçeği, bireylerin benlik saygılarını ölçmek için, Rosenberg'in Benlik Saygısı Ölçeği, beden organlarından memnun olma durumlarını ölçmek için, Beden Organlarından Memnuniyet Ölçeği ve bireylerin sosyal karşılaştırmalarını ölçmek amacıyla, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada iki ayrı analiz yapılmıştır. Birinci analize tüm bireyler dahil edilmiş ve 2 (Cinsiyet) X 3 (Eğitim Düzeyi) faktörlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. İkinci analize, medeni durum açısından, 148 üniversite öğrencisinden sadece 4'ü evli olduğundan, üniversite öğrencileri dahil edilmemiştir. İkinci analizde, 2(Cinsiyet) X 2 (Eğitim Düzeyi) X 2 (Medeni Durum) faktörlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kadınların beden imgesi erkeklerin beden imgesine göre daha yüksek çıkmıştır. Bireylerin beden organlarından memnuniyetleri cinsiyete göre farklılaşma göstermiştir. Kadınlar erkeklere göre beden organlarından daha azIll memnundurlar. Evli bireylerin yaşam doyumları daha yüksek olarak bulgulanmıştır. Bireylerin eğitim düzeyleri arttıkça, benlik saygısı da artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the effects of gender, marital status and educational level on the body image, self-esteem, life satisfaction, pleasure of the body organs, and social comparison level. This study was conducted among 531 healty, adult, volunteer participants who live in Mersin and Adana. Participants completed Body Image Quality of Life Inventory, Pleasure of the Body Organs_Scale, Social Comparison Scale, Rosenberg's Self-Esteem and Life Satisfaction Life Scale. Two different analysis of variance were conducted. In the first analyze all participants were included and 2 (Gender) x 3 (Education Level) factorial analiysis of variance was used. As for the second analyze college students were not included in the analyze because among 148 college students only 4 of them were married. Second analyze 2 (Gender) x 2 (Education Level) x 2 (Marital Status) factorial analiysis of variance was used. According to results, satisfaction of body image was higher for women than for men. We also found significant differences on pleasure of body organs. Men had higher scores on pleasure of body organs than women. Married participants reported higher life satisfaction than single participants. In addition, when educational level was increased self-esteem also increased.