L'utilisation de la peinture, de la musique, de l'architecture dans 'Al'ombre des Jeunes Filles En Fleurs' de Proust et la conception de la realite
Proust'un 'Genç Kızların Gölgesinde' adlı eserinde resim, müzik mimarinin kullanımı ve realite anlayışı
- Tez No: 147420
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAMER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: güzel sanatlar, resim, müzik, mimari, edebiyat, fine arts, painting, music, architecture, literature
- Yıl: 2004
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Marcel Proust'un Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde (A L'Ombre Des Jeunes Filles en Fleurs) adlı eserinde resim, müzik, mimari ve edebiyat gibi güzel sanatları kullanımı ve realite anlayışı incelenmektedir.Modern romana getirdiği yeniliklerle roman anlayışında ciddi değişiklikler yapan Marcel Proust, varlıkların ve nesnelerin derinliklerinde sıradan insanların göremeyeceği gerçekler sakladıklarını düşünmektedir. Sanat'ın bu gerçeği görmede büyük rol oynadığına inanan yazar, eserlerinde resim, müzik, mimari, edebiyat gibi sanatları ele almış ve sanatçı karakterler kullanmıştır. Amacımız, Proust'un modern romana getirdiği yeniliklerin neler olduğunu ve gerçeği kavramada güzel sanatların nasıl bir rol oynadığını ortaya koymaktır.Çalışma üç bölümde incelenmektedir. Birinci bölümde Proust öncesi roman anlayışı ve Proust'un romanlarının karakteristik özellikleri üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde güzel sanatların kullanımı ele alınmaktadır. Son bölümde ise Proust'un realite anlayışı anlatılarak roman tekniğine getirdiği yeniliklerden bahsedilmektedir.Elde edilen veriler alandan seçilen referanslarla desteklenmektedir. Araştırma sonucunda Proust'un birçok yenilik kullanarak klasik roman anlayışını derinden sarstığı ve böylece roman anlayışına yeni bir yol açtığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined the use of fine arts such as painting, music, architecture, literature in the work of Marcel Proust named In The Shadow Of Young Girls in Flower (A L?Ombre Des Jeunes Filles en Fleurs) and understanding reality.Marcel Proust, who made radical changes in the conception of novel with new features he brings to the Modern Roman, thinks that the beings and the objects were hiding the realities that ordinary people can not see, in their depths. Author who believes that art play a big role in seeing this reality, studied the arts such as painting, music, architecture, literature in his novels and used the artist characters. Our goal is to handle what are the innovations that Proust brought to the modern novel and how the fine arts play a role in understanding the reality.The study examined in three chapters. In the first chapter, it focused on the understanding of novel before Proust and the characteristic features of Proust's novels. In the second chapter, it is discussed the use of the fine arts. In the last chapter, it is referred to innovations that Proust brought to the novel technique explaining his understanding of reality.The data obtained were supported by references to the selected area. As a result of the research, it is observed that Proust shook profoundly classic novel concept using the many innovations and thus led to a new understanding of the novel.