Konya-Karaman illeri Hellenistik ve Roma Çağı keramikleri
Hellenistic age and Roman age ceramics in Konya and Karaman regions
  1. Tez No: 147489
  2. Yazar: MUSTAFA BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya-Karaman İlleri, Helienistik, Roma, Keramik, Yerleşim Özellikleri, Konya and Karaman Regions, Hellenistic Age, Roman Age, Ceramic, Settlements Features
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada; 1994-2003 yıllarında Prof. Dr. Hasan Bahar başkanlığında yapılan Konya-Karaman İlleri yüzey araştırmalarında toplanan, Hellenisfik ve Roma Dönemi keramik buluntuları tarihsel süreç içinde değerlendirilerek, her iki döneme ait yerleşim özeîlikeleri incelenmiştir. Çalışmada, yüzey araştırması yapılan yaklaşık 350 merkezden 212'sinde Helienistik ve Roma Dönemleri' ni temsil eden keramiklere rastlanmıştır. Yerleşim yerleri dağılımı ve yerleşim şeması değerlendirilirken coğrafi konumları göz önüne alınmıştır. Öncelikle yüzey araştırmasında toplanan malzemenin hamur grupları, astar ve bezeme özellikleri, fırınlama tekniği saptarak, kap tiplerinin tespiti, sınıflandırılması ile tarihlenmesi yapılmıştır. Malzemenin Anadolu'nun diğer merkezleri, Suriye, Kıta Yunanistan ve Ege Böigeleri'nde ele geçen tipoiojik ve teknik özelliklerine göre karşıiaştırılmıştır. Bunun yanı sıra yerel üretimler ile ithal malzemeler tespit edilmiştir. Bu malzemeler içinde homojen grupların oluşturup oluşturulmadığı üzerinde durulmuştur. Keramik tiplerinin bölge içindeki dağılımı tespit edilerek harita üzerinde işlenmiştir Antik kaynakların ışığında Helienistik ve Roma Dönemleri' ne ait yol güzergâhları saptanarak, çalışmalarda tespit edilen merkezlerle karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work presents Hellenistic and Roman wares, which where sampled during 1994-2003 under Prof. Dr. Hasan Bahar in Konya and Karaman. We have tried to evaluate the wares chronoiogicaly furthermore we have studied the settlement features. In the research, one has seen that 212 of the 350 centers, contain Hellenistic and Roman ceramics. The geografical conditions have been important in evaluation of the settlements distribution. At first, the survey material's paste, slip and decoration characteristic and the firing technique have been studied. In addition determining, typology and dating of the different ware shapes have been done. According to the technique features, we have compared the wares with different regions in Anatolia, Syria, Greece and the Aegean Region. In addition we have done a separation between local and imported wares, and studied if there were any homogen groups or not. Besides this, the distribution of the ceramics have been marked on the map. In assistance with the Antique sources, we have determined the Hellenistic and Roman routes and have compared these with the mentioned settlements.