Sıvılaşma potansiyeli risk analizi
Liquefaction potential risk analysis
  1. Tez No: 147513
  2. Yazar: FİLİZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin, Sıvılaşma, Standart Penetrasyon Deneyi, EPOLLS, EPOLIQAN, Soil, Liquefaction, Standard Penetration Test, EPOLLS, EPOLIQAN
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Depremler sırasında özellikle suya doygun zemin tabakalarında meydana gelen sıvılaşmalar mühendislik yapılarında büyük hasarlara neden olmaktadır. Artan nüfus nedeniyle eskiden yerleşime uygun bulunmayan deprem riski yüksek yerlerin kullanılma gereksinimi ve geçmişteki depremlerde gözlenen sıvılaşma olayları, bu konuda yoğun araştırmaların başlamasına yol açmıştır. Bu çalışmada,depremler sırasında daha çok kum / kumlu zeminlerde oluşan sıvılaşma olayı incelenmiştir.Sıvılaşma olayı ana hatlarıyla tanıtıldıktan sonra; Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) darbe sayısına bağlı olarak sıvıya dönüşme potansiyelini değerlendirmek ve EPOLLS geoteknik parametrelerini hesaplamak amacıyla EPOLIQAN adı verilen bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. öncelikle zeminlerde sıvılaşmanın nasıl meydana geldiği üzerinde durulmuş ve konu ile ilgili tanımlar verilmiştir. Sıvılaşma potansiyeli irdelenirken kullanılacak yöntemler anlatılmıştır. Bu yöntemler iki başlık altında incelenmiştir: (a) Sıvılaşma potansiyelini irdeleyen asli yöntemler, (b) Sıvılaşma potansiyelini irdeleyen yardımcı yöntemler. Ayrıca zeminlerde sıvılaşmanın meydana gelmemesi için alınacak önlemler ve bu önlemlerin uygulama yöntemleriyle ilgili bilgi verilmiştir. Son bölümde ise,zemin numunelerini analiz etmek ve EPOLLS veri tabanı için parametreler hesaplamak amacıyla EPOLIQAN adı verilen bir bilgisayar programı hazırlanılmış ve çalıştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Liquefaction Potential Risk Analysis During earthquakes, liquefaction, that occurs mainly at saturated soil layers, causes enormous damage to Engineering structures. Because of increasing human population, places which are not suitable for settlement in the past and have high earthquake risk are needed to use and liquefaction phenomena, witnessed during old earthquakes, and caused a lot of researches to begin about this topic. In this research, Liquefaction events occurred mainly at sand and sandy soil during earthquake was investigated. After introducing main components of liquefaction, a computer program, evaluating potential liquid transformation of soil based on Standard Penetration Test (SPT) blow counts and calculating EPOLLS geotechnical parameters was prepared and it is called“EPOLIQAN”. Before all else, how liquefaction occurs in soil was mentioned and descriptions related to the topic were given. What is more, methods that are used to evaluate liquefaction potential were explained. These methods were classified under two topic. a) Main methods evaluating liquefaction potential b) Assisting methods evaluating liquefaction potential Furthermore, taking measures to prevent liquefaction and application methods of this measures were explained. In the last section, to analyze soil specimens and calculate EPOLLS data, a computer program called“EPOLIQAN”was prepared.