Zeminlerde sıvılaşma potansiyelinin belirlenmesi ve bir uygulama
Determination of liquefaction potential in soils and a case study
- Tez No: 152941
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma potansiyeli, Sismik aktivite, Sismik risk analizi, SPT deneyi, Tehlike analizi, Liquefaction potential, Seismic activity, Seismic risk analysis, Standard Penetration Test, Risk analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
vıu ÖZET Güçlü yer hareketine maruz kalan bir bölgede inşa edilmesi planlanan bir mühendislik yapısının tasarımında karşılaşılan en önemli problemlerden biri, temel zemininin sıvılaşmasıdır. İlgili alanlarda sıvılaşma potansiyelinin belirlenebilmesi, uygun sismik parametrelerin seçimi ile doğrudan ilişkilidir. Bunun için, yerleşim alanlarının detaylı sismik analizi yapılmalı ve tehlike sınıfları belirlenmelidir. Sıvılaşma analizi; laboratuar ve arazi deneylerine bağlı olarak yapılabilmektedir. Laboratuar deneylerinin gerçek durumu temsilde yaşadığı zorluklardan dolayı, genellikle analizler arazi deneylerine bağlı olarak yapılmaktadır. Özellikle SPT verilerine bağlı olarak yapılan analizler, basit ve ucuz veri sağlanması nedeniyle çok yaygm olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu deney şartnamelere girmiş ve bu deney esasmda detaylı analiz yöntemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, Bursa il merkezi Osmangazi ilçesi sınırlan içinde yer alan ve daha önceden“sıvılaşma potansiyeli mevcut alan”olarak tanımlanmış bir zemin için detaylı analiz yapılmıştır. Bu analiz için bölgenin sismo-tektonik özellikleri ve geçmiş deprem kayıtlarına bağlı olarak risk analizi belirlenerek ilgili kaynağın yarattığı en büyük yer ivmesi değeri bulunmuştur. Analizde 47 adet sondaj deliğinde ve 374 adet seviyede yapılan SPT deney sonuçları kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, 6-10 m arasında yer alan zeminlerde sıvılaşma potansiyeli yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT One of the important problem on construction of a building in the region subjected to severe earthquake is liquefaction potential. Determination of liquefaction potential is concerned with choosing the suitable seismic parameter. Therefore, seismic activity analysis of settlement region should be performed and risk classes should be determined. A typical liquefaction analysis is carried out with both laboratory and field investigations. Because of deficiency of laboratory tests on reflecting field conditions field tests are used commonly. Especially analysis which are related with SPT data is commonly used, because of providing simple and cheap data. Consequently this test is utilized to consider in specifications and detailed analysis methods was developed for this experimental data. In this study, detailed liquefaction analysis of a soil from Bursa Osmangazi region which before determined as“potential liquefaction area”was carried out. For this analysis from seismic-tectonic specifications and earthquake records risk analysis was carried out and peak ground acceleration was obtained. In analysis, SPT values which obtained at 47 boreholes and 374 level have been used. At the end of this study, soils between 6-10 meters was found as“high liquefaction potential”.