Independent regulatory agencies: The world experience and the Turkish case
Bağımsız düzenleyici kurumlar: Dünya deneyimi ve Türkiye örneği
- Tez No: 147665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Düzenleyici Kurumlar, Neoliberalizm, Kamu Seçimi Kuramı, Yeni Kamu İşletmeciliği, Yönetişim, Independent Regulatory Agencies, Neo-liberalism, Public Choice, New Public Management, Governance. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu tez, günümüzde idari yapmm önemli bileşenlerinden biri olarak ortaya çıkan bağımsız düzenleyici kurumların yapışım, ortaya çıkışlarının ardındaki olası dinamikleri ve nedenleri araştırmayı hedeflemektedir. Çalışma, öncelikle kamu seçimi kuramı, yeni kamu işletmeciliği hareketi, yönetişim paradigması gibi yaklaşımların yöntemsel öncMerinin bu kurumların oluşumu, işleyiş mantığı ve meşralaştalmasındaki rolünü incelemekte; 1980 sonrası dönemde uygulanan neoliberal politikalarla bu kurumlar arasında nasıl bir bağ olduğunu araştırmaktadır. Daha sonra Türkiye'deki bağımsız düzenleyici kurumlara odaklanarak Türkiye'nin neoliberal dönemdeki ekonomik ve politik koşullarının bu kurumların oluşturulmasmdaki etkisini mercek altma almaktadır. Tez, Türkiye'de bu kurumların ortaya çıkışırım özgül koşullarım, Avrupa ve Amerika' daki benzerlerinden farklı olarak, Avrupa Birliği'ne uyum süreci ve ekonomik kriz ortamında uluslararası finans kurumlarının baskısının önemine vurgu yaparak açıklamaya çalışmaktadır. Bu hedeflere yönelik olarak, çalışma kapsamında bağımsız düzenleyici kurumlar üzerine olan literatürdeki tartışmaların eleştirel bir değerlendirmesi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis explores the nature and characteristics of the independent regulatory agencies, which become a crucial component of the current administrative structures, as well as the possible sources and dynamics behind their emergence. The study begins with investigating in what way the methodological premises of the theories of public choice, new public management, and governance affected the formation, functioning and justification of these agencies and makes an inquiry into the connection between them and the neo-liberal policies implemented since the 1980s. It then focuses on the independent regulatory agencies in the Turkish case and examines the impact of the economic and political conditions in the neo-liberal period in the emergence of these agencies. The thesis seeks to explain the peculiarity of the emergence of IRAs in Turkey, as compared to their American and European counterparts, with special reference to the process of European Integration and to the pressures exerted by the international financial agencies within the context of economic crisis. As geared to the achievement of these objectives, a critical assessment of the debates on independent regulatory agencies in the literature has been made within the scope of the study.