Ousia and tragedy an ontological approach to Aristotle's poetics
Ousia ve tragedya Aristoteles'in poetika'sına ontolojik bir yaklaşım
- Tez No: 147802
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ousia, Tragedya, Ontoloji. vı, Ousia, Tragedy, Ontology
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezin ana fikri Aristoteles'in Poetika adlı eseri için yeni bir okuma tarzı önermektir. Poetika yorumcuları bu eseri Aristoteles'in etik üzerine çalışmalarıyla ilişkilendirmektedirler. Fakat ben bu çalışmamda Poetika'mn ilkesel olarak Metafizik^ in ışığında okunması gerekliliğini vurgulayacağım. Önerilen yorum Aristoteles'in ousia (töz) anlayışına dayanmaktadır. Tezde Poetika ve Metafizik arasındaki ilişkiler araştırılırken Aristoteles'in felsefesinde sanat eserlerinin ontolojik statülerini araştıracağım. Bununla birlikte, tragedyanın bir töz olduğunu ileri sürecek ve Aristoteles'in ontolojisinin Poetikd'yo. uyarlanabilir olduğunu göstereceğim. Aristoteles tragedyayı kısmi bir bağımsız nesne olarak ele aldığı için, ben de, Aristoteles açısından tragedyanın etik veya retorik değerlerle değil fakat kendi iç kanunlarıyla yargılanması gerektiğini öne süreceğim.
Özet (Çeviri)
The main idea of this thesis is to suggest a new type of reading on Aristotle's Poetics. Commentators of Poetics tried to relate it to Aristotle's ethical treatises. However, in tins research, I will be argued that Poetics should be read under the light of Metaphysics. The interpretation proposed here is based on Aristotle's understanding of ousia (substance). The ontological status of artifacts in Aristotle's philosophy will be examined while inquiring the relationships between Poetics and Metaphysics. Consequently, I will argue that tragedy is an ousia and attempted to show that Aristotle's ontological philosophy is applicable to Poetics. Because of the fact that Aristotle treats a tragedy as a partial independent being, I will argue in Aristotelian terms that a tragedy should be judged by its intrinsic values, rather than ethical or rhetorical merits.