Effects of external and self-controlled feedback schedule on retention of anticipation timing and ball throwing task
Dış kaynaklı ve öğrenenin kontrolündeki geri bildirim planlamasının, sezinleme ve top atma becerisinin kalıcılığı üzerine etkisi
- Tez No: 147801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öz Denetim, Kalıcılık, Transfer (Aktarma), Geri Bildirim Planlaması, Sonuç Hakkında Geri Bildirim, Sezinleme, Top Atma vıı, Self Regulation, Retention, Transfer, Feedback Schedule, Anticipation, Ball Throwing
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı öğrenenin isteğine bağlı olarak verilen bir geri bildirim metodunun motor becerilerinin öğrenilmesine daha uygun olup olmadığım incelemektir. Bu doğrultuda iki deney düzeneği planlanmış ve denekler kontrol, %20 sıklıkta, kendi isteğine bağlı ve üçüncü gruptaki bir denek ile eşleştirilerek geri bildirim alan gruplara laboratuara geliş sırası ile rasgele atanmışlardır. İlk deneyde sezinleme zamanı, ikinci deneyde ise top atma becerisi kullanılmıştır. İkinci deney öğrenme testine ek olarak transfer (aktarma) testim de içermektedir. On denemeden oluşan 4 bloklu alıştırma ve 2 bloklu kalıcılık ve transfer mutlak sabit hata ( | SH | ) ve değişken hata (DH) ortalamaları tekrar ölçümlü varyans analizi ile incelenmiştir, ilk deneyin analizleri hem | SH | hem de DH için gruplar arasında anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Kendi isteğine bağlı olarak geri bildirim alan grubun kazanımı kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı şekilde yüksek çıkmıştır. İkinci deneyin analizleri ise beklenenin aksine öğrenme testinde bu gruplar arasında vıanlamlı bir farklılık olmadığını, sadece transfer testinde eşleştirilen grup ile %20 sıklıkta geri bildirim alan grup arasında anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir. Alıştırma ile deneklerin kazanımlan artmış fakat sadece birinci deneyde öz denetim yöntemi kullanan grubun öğrenmesinin (kalıcılığının) daha iyi olduğu bulunmuştur. Katılımcıların yaşlan, motivasyonları ve becerinin yapısı bu sonuçlan etkilediği düşünülebilinir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine whether the feedback schedule controlled by the learner created an optimal environment for retention of motor skills. Two experiments were conducted and participants were randomly assigned to a Control (100% KR), 20% RF KR, Self-controlled and Yoked conditions. In experiment one an anticipation timing task and in experiment two a ball throwing task was used. The second experiment also included a transfer test in order to measure the persistence of the acquired capability for performance. Absolute constant error ( | CE | ) and variable error (VE) were calculated for four blocks of ten trials in acquisition phase and two blocks of ten trials in retention and transfer phases to analyze the subject's performances by repeated measures ANOVA. Experiment one analysis indicated significant main effects for groups in j CE j and VE. Participants in the self-controlled condition performed significantly better on retention test than the control group. Contrary to the expectations, experiment two analysis showed no significant differences between the groups in acquisition and ivretention tests. Group differences were only observed in transfer test between the 20% RF KR and Yoked conditions. There was an improvement in the performance by groups as they progressed through the acquisition trials. The results of the experiment were not consistent with regard to effects of KR on learning. The reasons might be attributed to several factors such as the age and the motivation of the subjects, and the nature of the task.