Reformulation of the concept of understanding in Heidegger's and Gadamer's hermeneutic theories
Heidegger ve Gadamer'in hermeneutik teorileri ışığında anlama kavramını yeniden formüle etmek
- Tez No: 147825
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: anlama, ontoloji, epistemoloji, hermeneutik, fenomenoloji, gelenek, tarih, özne/nesne ayrımı, tarihsel bilinç, ufukların kesişimi, diyalog, dil, önyargı, sonluluk, tarihsellik, understanding, ontology, epistemology, hermeneutics, phenomenology, tradition, history, subject/object dichotomy, effective-IV historical consciousness, fusion of horizons, dialogue, language, prejudice, finitude, historicity
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, felsefe tarihi boyunca bilme kavramı ile eşdeğer olduğu düşünülmüş olan anlama kavramını yeniden yapılandırmaktır. Bu nedenle, temel niyetim, Heidegger ve Gadamer'in epistemolojik terimlerle düşünülen anlama kavramına getirmiş oldukları eleştiriler ile filozofların bu kavramı ontolojik bir bakış açısı uyarınca nasıl yeniden kurdukları üzerine odaklanmaktır. Son kısımda ise filozofların benzeyen ve benzemeyen yönlerini açığa çıkarmaya ve en büyük benzerlik olarak insanın anlama yetisinin temelde sınırlı ve tarihsel olarak koşullandırılmış olduğu sonucuna vardıkları gerçeğine dikkat çekmeye çalışacağım. Bu amacı gerçekleştirmek için Heidegger'in erken dönemine ait baş yapıtı Varlık ve Zaman (1927) ile Gadamer'in en geniş kapsamlı ve en etkili kitabı Doğruluk ve Yöntem'e (1960) başvuracağım.VI
Özet (Çeviri)
The goal of the present dissertation is to display the reconstruction of the concept of understanding which has down through the history of philosophy been used as the synonym of knowing. Hence, my main intention is to focus on the Heidegger's and Gadamer's critique of epistemological conception of understanding and their reevaluation of this concept in terms of ontology. Finally, I will try to examine the similarities and dissimilarities between the philosophers and try to call attention to their emphasis on finite and historically conditioned human understanding. To fulfill the task I put forward, I shall apply to early Heidegger's magnum opus Being and Time (1927) and Gadamer's most influential book Truth and Method (1960).