Conflict and cooperation Turkey-Iran relations: 1989-2001
Türkiye-İran ilişkilerinde çatışma ve işbirliği: 1989-2001
- Tez No: 147826
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İran, Termidor, İdeolojik Çatışma, Jeopolitik Rekabet, Kuzey Irak, Kafkasya, Orta Asya, Ekonomi, İşbirliği iv, Turkey. Iran, Therrnidor, Ideological Confrontation, Geopolitical Competition, Northern Iraq, Caucasus, Central Asia, Economy, Cooperation. m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma 1980'lerde Türkiye ve İran arasındaki -görece- sorunsuz ilişkileri ve 1990'larda İran'ın termidorlaşmasını gözönünde bulundurarak incelenen dönemde Türkiye-İran ilişkilerinde çatışmanın niçin yükseldiği sorusuna cevap aramıştır. Aslında uzun zamandan beri Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerde ideolojinin önemli bir yeri vardır. İdeolojik etkenler Türkiye ve İran arasında 1990'lardaki çatışmalarda da görünür nedenleri oluşturmuştur. Oysa iki ülke arasındaki ideolojik farklılıklar 1980'lerde hiç bir ciddi çatışmaya yol açmamıştı. O halde ideolojik nedenlerin niçin ve nasıl 1990'larda Türkiye ve İran arasında ciddi gerginliklere yol açtığı sorusu ortaya çıkar. Bu bağlamda, bu çalışma Türkiye ve İran'ın dış politikalarında temelli etkileri olan iki faktör; değişen iç koşullar ve Türkiye ve İran'ın 1991 'de Körfez Savaşı ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra değişen jeopolitikleri üzerinde odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study sought to answer why conflict in Turkey-Iran relations increased in the covered period, considering -relatively- smooth relations between Turkey and Iran in the 1980s, and thermidorizing of Iran in the 1990s. Indeed, ideology has had an important place in bilateral relations between Iran and Turkey for a long time. Ideological factors constituted the immediate reasons for conflict between Turkey and Iran in the 1990s as well. However, ideological differences between the two countries did not cause any serious conflict in the 1980s. Then, the question arises, why and how did ideological reasons led to severe frictions between Iran and Turkey in the 1990s. In this regard, this thesis paid attention to two factors that have profound effects on the foreign policies of Turkey and Iran; changing internal conditions, and the changing geopolitics of Turkey and Iran after the dissolution of the USSR and the Gulf War of 1991.