Toplumsal-teknolojik gelişmelerin bedenin sanat nesnesi olarak kullanımına etkisi üzerine genel bir bakış
A general view about the using effect of social technological development body as an art object
- Tez No: 148525
- Danışmanlar: Y.DOÇ. NEVİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden, Bedenin“Sanat Nesnesi”Olması, Beden Anlayışı ve Algılayışı, Teknoloji, Toplum, Body, Body becomes“An Art Object”, Body Comprehension and Perception, Technology, Society
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
VI ÖZET TOPLUMSAL - TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN BEDENİN SANAT NESNESİ OLARAK KULLANILMINA ETKİSİ ÜZERİNE GENEL BİR BAKIŞ Düriye KOZLU Süleyman Demirel Üniversitesi, Resim AnaSanat Dalı Yüksek Lisans Tezi, 59 sayfa, Eylül 2004 Danışman: Yrd.Doç. H.Nevin GÜVEN Bu tezin amacı, beden anlayışının ve algılayışının 1800'lü yılların sonundan günümüze değişim sürecini incelemektir. Çalışmanın temel çıkış noktası, 1960 sonrası değişen dünya ile birlikte sanatın kendini var ederken bedeni nasıl kullandığı, nasıl anlamlandırdığı ve bedene yüklenen kavramların değişim sürecinin gözlemlenmesidir. Çalışmanın ikinci bölümünde, sanayi devrimiyle birlikte gelişen teknoloji, teknolojinin toplum yapısında meydana getirdiği değişiklikler, insanların birbirlerine-kendilerine yabancılaşması, yalnızlık duygusu, iletişim olanaklarının artmasına karşın iletişimsizlik, ortaya çıkan psikolojik bunalımlar, suça eğilimin artması... vd. durumlara değinilmiştir. Diğer bölümlerde ise 1800'lü yılların sonunda tuval resimlerinde yer alan bedenlerin günün koşulları içerisinde ve sanatçıların da ruh durumları göz önüne alınarak ne gibi anlamlar aktarıldığı anlatılmaya çalışılmıştır. Bu bölümlerde dönemin sanatçılarının içerisinde bulundukları duygusal durumlarının, çaresizliklerinin, tutkularının, yalnızlıklarının bedenin duruşuyla ifade edilmesine değinilmiştir. Ayrıca 1960'lı yıllardan sonra bedenin tuval resminden çıkarak nasıl kullanıldığı, fotoğraf ve sinemada kullanım alanlarına ve bir“sanat nesnesi”olarak algılanışına yer verilmiştir. Sonuç olarak; yaşanılan sürecin sanatın kendini ortaya koymasında ne kadar etkili olduğuna değinilmektedir. Sanatçı, sanat yapıtı ve izleyen arasındaki bağların yeniden ilişkilendirilmesi, sanata yeni kavramların girmesi artık bilinen ve kalıplaşmış anlayışları yıkmıştır. Beden algılayışı da bunların arasındadır. Bu süreçte bedenin üzerinde yapılan müdahaleler ile bedenin nesneye dönüştürüldüğü görülmektedir.
Özet (Çeviri)
vıı SUMMARY A GENERAL VIEW ABOUT THE USING EFFECT OF SOCIAL TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT BODY AS AN ART OBJECT Düriye KOZLU Süleyman Demirel University, Painting Main Art Branch Postgraduate Thesis, 59 page, September 2004 Supervising Professo: Asst. Prof. Dr. H. Nevin GÜVEN The aim of the thesis is to investigate the alteration period of body comprehension and perception from the end of 1 800s to nowadays. Starting points of the study are how art used body with developing world while creating itself after 1960, how it interprets and orbserving alteration period of concepts which was laid on body. In the second section of the study, developed technology during industrial revolution, change that technology made on the society structure, alienaton of people to each other - to themselves, loneliness emotion, psychological crisis, increasa of commitig crime,etc. were mentioned. In other section, it is tried to tell what bodies, which took place on canvas pictures at the end of 1800s, meant in the day's conditions by thinking the artists' psychology. In other section, it was also mentioned how body was used by going out of canvas painting after 1960s, using parts and perception of it as“an art object”from now on, body started turning to a field, on which intervention could be done, from photograph to cinema. In conclusion, the importance of the lived process for art was mentioned. Establishing relations with artist, work of art and spectator again, coming new concepts into art destroyed known comprehension. Body perception is among them. In this process, intervention performed on body and transforming body into object are shown.