Ultrasonic degradation of organic pollutants in water
Sulu çözeltilerdeki organik kirleticilerin ultrasonik bozulması
- Tez No: 149615
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: indirek ultrasonik bozunma, ultrasonik banyo, ultrases, ultrasonik güç, metal oksit, tuz, oksalik asit, fenol, asetik asit, reaksiyon kinetiği, indirect ultrasonic degradation, ultrasonic bath, ultrasound, ultrasonic power, metal oxide, salt, oxalic acid, phenol, acetic acid, reaction kinetics
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, oksalik asit, fenol ve kısmen asetik asitin indirek ultrasonik bozunması incelenmiştir. Organik kirleticilerin ultrasonik bozunmasını etkileyen birçok faktör vardır. Bu çalışma kapsamında, oksalik asit ve fenolün bozunmasına ultrasonik güç, başlangıç derişimi, sıcaklık, H2O2, NaCl, hava ve azot gibi gazlar ile metal oksit olarak TİO2, SİO2, AI2O3, doğal zeolitin, (fenol için sadece doğal zeolit) etkileri araştırılmıştır. Asetik asitin ultrasonik bozunmasına sadece başlangıç derişimi etkisi incelenmiştir. Sonikasyon kaynağı olarak ultrasonik banyo kullanılmış, deney süresince alınan örnekler, titrasyon (oksalik asit ve asetik asit) ya da spektrofotometre ile analizlenmişlerdir. Sonikasyon boyunca fenol ve oksalik asit çözeltilerinin pH'lan ölçülmüş, ultrasonik bozunmareaksiyon kinetiği incelenmiştir. Oksalik asit ve fenol bozunma kinetiğinin sıfinncı mertebe olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, indirect ultrasonic degradation of oxalic acid, phenol and partly acetic acid were investigated. There are several factors affecting ultrasonic degradation of organic pollutants. In the content of this study, the effects of ultrasonic power, initial concentration, temperature, H2O2, NaCl, air and nitrogen as external gas, and of metal oxides such as TİO2, SİO2, AI2O3, natural zeolite (for phenol natural zeolite only) were investigated. In the ultrasonic degradation of acetic acid, only the effect of initial concentration was studied. An ultrasonic bath was used for sonication. Representative samples withdrawn were analysed by volumetric titration (for oxalic acid and acetic acid) or by spectrophotometric analysis (for phenol). During the sonication pH measurements of oxalic acid and phenol were done and thekinetic of ultrasonic degradation of oxalic acid and phenol were determined. It was seen that, degradation of oxalic acid and fenol could be described by zero order kinetics.