Ev ile ilgili işlerden kaynaklanan stres: Kadın öğretmenler üzerinde bir araştırma
Stress resulting from domestic labour: A study into female teachers
  1. Tez No: 149793
  2. Yazar: FATMA ARPACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİTTİN KALINKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Married female teacher, domestic labor, stress, working life
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Doktora tezi EV İLE İLGİLİ İŞLERDEN KAYNAKLANAN STRES: KADIN ÖĞRETMENLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Fatma ARPACI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilin» Dalı (Aile ve Tüketici Bilimleri) Danışman: Prof. Dr. Velittin KAL1NKARA Bu araştırma, evli kadın öğretmenlerin ev ve okul yaşamındaki stres kaynaklan ile yorgunluk ve zaman sınırlaması açısından stres kaynaklarını belirlemek amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmaya Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı orta öğretim kurumlarında çalışan 4423 kadın öğretmenden % 10 ömeklemle 442'si alınmıştır. Ev ile ilgili işlerden yemek hazırlama ve yemek sonrası temizlik, giyeceklerin balamı ve temizliği, konutun bakımı ve temizliği, sosyal yaşam ve boş zaman faaliyetlerinin planlanması, çocuk bakımı ile ilgili sorumluluklar ve aile gelirinin kullanılmasına yönelik işlerin büyük çoğunluğu kadın tarafından yapılmakta, bunu kadın-erkek birlikte paylaşanlar izlemektedir. Bedensel güç gerektiren işlerde ücretli yardımcıdan da yararlanılırken, ulaşım ile ilgili faaliyetlerin çoğunluğu erkekler tarafından yapılmaktadır. Stres belirtileri toplam puan ortalamaları bakımından, meslek ve kültür dersi öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı (p > 0.05), yaşa göre stres belirtileri toplam puanlarının 31 -40 yaş grubu öğretmenlerde farklılaştığı görülmektedir (p < 0.05). Öğretmenlerin branşlara göre ev yaşamına yönelik stres kaynaklarından“ev işlerinin paylaşımı yüzünden öğretmenin eşi ile tartışıyor olması”maddesinde meslek ve kültür dersi öğretmenleri arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p < 0.05). Kadın öğretmenlerin ev yaşamındaki stres kaynaklan toplam puanları 30 ve daha küçük yaş grubundaki öğretmenlerde daha yüksektir. Öğretmenlerin yaş grubu ile ev yaşamındaki stres kaynakları arasında anlamlı bir farklılık olduğu (p < 0.01), farklılığın 30 ve daha küçük yaş grubu ile 41 ve daha büyük yaş grubu öğretmenleri arasında olduğu bulunmuştur. Ev ile ilgili işlerin yoğunluğunun öğretmenin okula gereken özeni göstermesine engel olmasının branşa göre farklılık gösterdiği (p < 0.01), kültür dersi öğretmenlerinin ev ile ilgili işlerin yoğunluğu nedeniyle okula daha az özen gösterdiği saptanmıştır. Ev ile ilgili işlerin sorumluluğunun öğretmenlerin okuldaki verimliliğini olumsuz etkilediği, bu etkilenmenin 41 ve daha büyük yaş grubu ile 31 - 40 ve 30 yaş ve altındakiler arasında olduğu (p < 0.01); evdeki aşırı iş yükünün öğretmenin okuldaki işlerinin birikmesine neden olduğu, evdeki iş yükünün okuldaki işlerin birikmesine neden olmasında farklılığın 3 1 - 40 ve 4 1 ve daha büyük yaş grupları arasında olduğu bulunmuştur (p < 0.01). Öğretmenlerin yorgunluk ve zaman sınırlamasına yönelik stres yaşamalarının branşlara göre farklılık göstermediği belirlenmiştir (p > 0.05). Öğretmenin yaşı ile okuldan eve gelince ikinci çalışma mesaisinin başlaması, hiç dinlenememesi (p < 0.01); okuldan eve yorgun gelmesi ve evde daha çok yorulması, dinlenemeden ertesi gün tekrar okula gitmesi (p < 0.01) ve okuldan eve fiziksel olarak tükenmiş bir şekilde gelmesi (p < 0.05) arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Özellikle 31-40 yaş grubundaki öğretmenlerin 41 ve daha büyük yaştaki öğretmenlere göre bu stresi daha fazla yaşadıkları belirlenmiştir, öğretmenin ev işlerini yetiştirebilmek için sabahlan erken kalkıp bazı işleri yapması ve yeterince uyuyamaması da istatistiksel açıdan önemli olup (p < 0.01), 30 ve daha küçük yaş grubundaki öğretmenlerin 31-40 yaş grubundakilere göre bu stresi daha çok yaşadıkları bulunmuştur. 2004, 128 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Evli kadın öğretmen, ev işi, stres, iş yaşamı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis STRESS RESULTING FROM DOMESTIC LABOUR: A STUDY INTO FEMALE TEACHERS Fatma ARPACI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics (Family and Consumer Science) Supervisor: Prof. Dr. Velittin KALINKARA This study was planned and carried out in order to determine the sources of stress of the married female teachers in their domestic and school life and as well as the sources of stress in terms of tiredness and time restrictions. 4423 of female teachers working at the institutions of formal education at the secondary schools of The Ministry of National Education in Ankara has been taken in the study with a sample of 10 %, which means 442. Out of the domestic labour, food preparation and post-meal cleaning, clothing care and cleaning, house caring and cleaning, planning of social life and leisure time activities, child care responsibilities and the affairs concerning the use of family income were mostly performed by woman, this was followed by the ones performed together by either woman or man, and while it was expected that physical labour was done through a payment, most of the activities regarding transportation were mostly held by man. In terms of the average of the total points of stress indication, it was determined that there was no significant difference between the teachers of vocational subjects and cultural subjects (p > 0.05). In terms of age variable, it was found that total points of stress indications varied at the group of teachers of 31-40 (p < 0.05). It was also determined that out of the stress sources related to domestic life with regard to teachers' branches“that the teacher argue with her husband due to sharing the duties at home”varied meaningfully among teachers of vocational and cultural subjects (p < 0.05). It was found that the total points of stress sources at the domestic life of woman teachers of 30 or younger were higher than the others, that there was a significant difference between the age of group of teachers they are in and the stress sources regarding their domestic life (p < 0.01), and that the meaningful difference between the groups was between the ages of 30 or younger and of 41 or older. It was also determined that the fact that abundance of domestic labour hindered the teacher to pay enough attention to her work was meaningful according to the branches (p < 0.01), that teachers of cultural subjects paid less attention to their work due to the abundance of domestic labour compared to teachers of vocational subjects. It was found out that the responsibility for domestic labour affected the efficiency of teachers at school negatively (p < 0.01), that it was between the age groups of 41 and older, 31-40 and younger than 30, that the excessive labour load caused the work of teacher to pile on (p < 0.01), and at the fact that the excessive labour load caused the work of teacher to pile on the meaningful difference was between the groups of 31-40 and 41 and older (p < 0.01). It was found that teachers experience stress sources related to tiredness and time restriction weren't affected by their branches (p > 0.05). There found a difference between the feet that the age of teacher and the second overtime starts when he returns home, that he cannot rest at all (p < 0.01), he comes home tired and gets more tired at home, he rushes back to work without having a rest (p < 0.01), and that he return back exhausted again (p < 0.05). In particular, it was determined that the age group of teachers of 31-40 experienced this stress sources more compared to teachers of 41 or older. It is also statistically crucial that the teacher gets up early in order to finish the domestic labour up and that she cannot sleep enough (p < 0.01), and the younger teachers experience this stress more compared to the age group of 3 1-40. 2004, 128 pages