Sıvı-yapı etkileşimi dikkate alınarak kemer barajların dinamik hasar analizi
Dynamic damage analysis of arch dams including fluid structure interaction
- Tez No: 150100
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF CALAYIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arch dam. Anisotropic damage model, Drucker-Prager method, Dam-reservoir interaction and Non-linear dynamic analysis. XIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Doktora Tezi SIVI-YAPI ETKİLEŞİMİ DİKKATE ALINARAK KEMER BARAJLARİN DİNAMİK HASAR ANALİZİ Muhammet KARATON Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri F.nstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilin Dalı 2003, Sayla: 102 Bu tezde, kemer barajların baraj-rezervuar etkileşimi dikkate alınarak deprem etkisindeki sismik hasar davranışı incelenmiştir. İlk olarak, hasar mekaniğiyie ilgili temel kavramlar, tezde kullanılan hasar modeli (anizotropik hasar modeli) ve bu modelin sonlu elemanlar metodu uygulaması sunulmuştur. Sıvı-yapı sistemlerinin dinamik etkileşim problemi için Lagrange yaklaşımına göre sonlu eleman formülasyonu verilmiştir. Fonnülasyon; sıvı sıkışabiiirliğini, dalga yayılma sönümünü ve sıvı yüzey dalgaları etkisini içermektedir. Çözümlerde rezervuar ortamı sonlu eleman modelinde ağın kesildiği arka yüzeye Sommerfeld yayılma sönüm şartı uygulanmıştır. Sayısal uygulama için rijit temelli 5. tip kemer barajı seçilmiştir. Seçilen barajın dinamik analizleri; rezervuaruı boş ve dolu durumları için ayn ayn yapılmıştır. Dinamik etki olarak, 1992 Erzincan depremi ve 1967 Koyna depremi ivme kayıtlan kullanılmıştır. Fler bir deprem kaydı için çözümler ayrı ayrı elde edilmiştir. Baraj gövdesinde hasar yayılışını sağlamak için deprem ivme kayıtlarının genlikleri ölçeklendirilerek kullanılmıştır. Rezervuann boş ve dolu olması halleri için barajın lineer ve lineer olmayan (anizotropik hasar modeli) çözümleri. Drucker-Prager ve anizotropik hasar modellerine ait çözümler birbirleriyle ayrı ayn karşılaştırılarak kullanılan hasar modelinin etkinliği araştırılmıştır. Deprem ivme kayıtları genliklerindeki değişimin anizotropik hasar çözümlerine etkisi ayrıca irdelenmiştir. Hasarlar baraj tabanında daha şiddetli olmak üzere yamaç ve üst kemer bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Anahatar Kelimeler : Kemer baraj, Anizotropik hasar modeli, Drucker-Prager modeli, Baraj- rezervuar etkileşimi ve lineer olmayan dinamik analiz. XII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis DYNAMIC DAMAGE ANALYSIS OF ARCH DAMS INCLUDING FLUID-STRUCTURE INTERACTION Muhammet KARATON Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of'Civil Engineering 2004, Page: 102 In this thesis, the seismic damage response of arch dams was investigated with considering the effects of dam-reservoir interaction. The basic concepts with concerning damage mechanics were firstly presented. Then, the damage model (anisotropic damage model) used in this thesis and its finite element method application were given. Finite element formulation based on Lagrangian approach was used for the dynamic interaction of dam-reservoir system. The formulation includes fluid compressibility, radiation damping and the effects of surface waves. The Sommerfeid boundary condition was used for the radiation damping and applied to truncated boundary of finite element mesh of the reservoir. For numerical application, the type 5 of arch dam having rigid foundation was selected. The dynamic damage analyses of this dam were performed for empty and full reservoir cases. The acceleration records of 1992 Erzincan and 1967 Koyna earthquakes were used as the dynamic input. Dynamic responses of the arch dam were separately conducted for each earthquake records. The earthquake acceleration records with scaled amplitudes were used for occurrence of damage propagation inside the dam. For the empty and full reservoir cases, the solutions of linear and non linear (anisotropic damage) analyses, Drucker-Prager and anisotropic damage approaches were compared with each others, respectively. The effectiveness of selected damage model was investigated by using the results of these comparisons. The effects of amplitude variation of the earthquake acceleration records on the anisotropic damage solution were also discussed. The seismic based damage occurred at the base, abutment and upper arcs regions of the dam. The damage in the dam base generally have more intensity than that of the other regions.