Değişebilen strüktürlerin yapısal özelliklerinin karşılaştırılmalı irdelenmesi
Comperative examination of structural characteristics of convertible structures
  1. Tez No: 150305
  2. Yazar: BAŞAK GÜÇYETER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN TÜRKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: değişebilen strüktürler, hareketli strüktürler, esnek malzeme, rijit malzeme, dönüşebilen, Convertible structures, movable, mobile structures, flexible material, rigid material, retractable
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
II ÖZET Strüktürlerde“değişebilir tik”kavramının kökenleri çok eski tarihlere dayanmaktadır.“Değişebilen strüktürler”son 25 yıllık süreç içerisinde önemli örneklerle karşımıza çıkmıştır.“Değişebilen strüktürler ”, mekan ve çevre etkilerine, kullanıcı gereksinmelerine yanıt verme olanakları ile diğer strüktürlere oranla tasarım kolaylığı ve çeşitliliği sağlamaktadır.“Hareketli strüktür”kavramı yapı sistemleri içerisinde çok çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. Bu kavram içerisinde bir yapının tümüyle hareket edebilme olanaklarından, kısmen hareket eden parçalara sahip olmasına kadar farklı durumlara rastlanabilir. Çok geniş bir inceleme alanına sahip olan bu strüktür tiplerinin bir alt kavramı olarak adlandırabileceğimiz“değişebilen strüktür”kavramı bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Tez kapsamı içerisinde ilk olarak“değişebilen strüktürler”ile ilgili genel ve özel tanımlar yapılacaktır. Daha sonra“değişebilen strüktürler ”in tarih süreci içerisinde hangi dönemlerde, hangi çevresel faktörler ve kullanıcı gereksinimleri ile ortaya çıktıkları, nasıl gelişmeler gösterdikleri ya da farklılaşmalara uğradıkları incelenecektir.“Değişebilen strüktürler ”ile ilgili tanımlar sunulduktan ve tarihçe özetlendikten sonra sistemlerin yapısal özellikleri incelenecektir. Bu inceleme içerisinde değişebilen strüktürlerin malzeme özellikleri, değişebilirlik özellikleri ve konstrüktif özelliklerine göre sınıflandırılma yapılacaktır. Sınıflandırmaların yanı sıraIll sistemlerin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken genel kurallar ve değişebilirliğin ana teması olan hareketin sağlanması ile ilgili teknik bilgiler araştırılıp sorgulanacaktır. Gerekli sınıflandırmaların yapılması ve strüktürel özelliklerin incelenmesinden sonra değişebilen strüktürlere örnek olarak verebileceğimiz yapılar incelenecektir. Sonuç olarak bu çalışma kapsamında ele alınan“değişebilen strüktürler ”in kendi aralarında sınıflandırılması ve karşılaştırılması ışığında günümüzde bu sistemlerin ulaştıkları son nokta değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT“Convertible structure ”concept had been discovered in the early ages. Yet, the most important examples of the“convertible structures”were built in the past twenty five years. These structures give the designer the ability of designing the simple and the most qualified projects which concern the environmental effects and all user needs.“Mobile structure ”concept can come out in many different ways in the building structure systems. In this concept, we can see many different movement chances like the movement of the whole structure or partial movement in the structure.“Convertible structure”concept that we can say is a sub-title of the“mobile structures”is the basic subject of this study. In the first chapter of this thesis, many different definitions of the“convertible structure”concept will be given. In the second chapter, the history of different convertible structures will be examined and the changes and developments in each structure type will be searched. After the descriptions and history summarisation of the concept, the structural characteristics of each system will be searched. By this examination, some classifications will be derived according to the chosen material, convertibility options and constructive characteristics. Also, the general rules of the convertible structure systems and the specified details of the movable elements will be investigated and afterwards the technical information will be inspected in the following direction.V In the fourth chapter, the examples of the“convertible structures”will be introduced in detail. In the last chapter, by this thesis, the current“convertible structures”will be classified, compared and the conclusion will be stated.