Kıvırcık koyunları farklı senkronizasyon uygulamalarında kuzu üretimi ile kuzuların canlı ağırlık ve bel gözü ultrasonik ölçüm parametreleri
The lamb production in different synchronization practise and ultrasonic measurement properties of eye muscle and live weight of lamb in Kıvırcık sheep
- Tez No: 150391
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kıvırcık, senkronizasyon, canlı ağırlık, Bel Gözü kası, Kivircik, Synchronization, Live weight, Eye muscle
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz Kıvırcık Koyunları Farklı Senkronizasyon Uygulamalarında Kuzu Üretimi İle Kuzuların Canlı Ağırlık ve Bel Gözü Ultrasonik Ölçüm Parametreleri Araştırma, Kıvırcık koyunlarında farklı PMSG dozlarının, kuzu eti üretimi süreçlerine etkilerini ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Araştırma materyalini Aydın ili Koçarlı ilçesi Kasaplı köyünde bulunan iki yetiştiriciye ait 165 adet Kıvırcık koyun oluşturmuştur. Olağan çiftleşme mevsiminde koyunlar, sadece sünger uygulanan, sünger + 400 IU PMSG ve sünger + 500 IU PMSG enjeksiyonu yapılan olmak üzere şansa bağlı 3 gruba ayrılmıştır. Doğuran koyun oranına göre senkronizasyonda başarı sırayla % 53, % 54 ve % 60'dır. Kuzularda doğum ağırlığı, pazarlama dönemi canlı ağırlığı ve yaşama gücü performansları belirlenmiştir. Ayrıca pazarlama döneminde kuzuların belgözü kası ( M. Longissinms dor si ) alanı, derinliği, genişliği ve örtü yağı kalınlığı ultrason cihazı kullanılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Lamb Production in Different Synchronization Practise and Ultrasonic Measurement Properties of Eye Muscle and Live Weight of Lamb in Kıvırcık Sheep This research was made put forward of different PMSG dosage effects on lamb meat production process. Research material was formed on 165 Kivircik sheep of concerning two different breeders in Kasaph village in Aydın Kasaph region. Ewes were divided randomly three groups in natural mating season for only sponge, sponge+400 1U PMSG and sponge+500 IU PMSG enjection treatment. The synchronization success according to fecundity were % 53, % 54 and % 60 respectively. In this research, lamb birth weight, live weight and lamb survival performances in marketing period was determined. Also, in marketing period, eye muscle ( M.Longi.ssimu.s dorsi ) area, its depth and width and backfat depth were determined with ultrasound machine.