Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) teknikleri kullanarak Yıldız Irmağı havzasında toprak kayıplarının tahmini
Estimations of soil losses in Yıldız River basin using geographic information systems technics
  1. Tez No: 150462
  2. Yazar: HAKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALPER DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erozyon, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Uzaktan Algılama (UA), ÜSLE, Hidrolik Modellcme, Erosion, Geographic Information Systems (GIS), Remote Sensing (RS), USLE, Hydraulic Modelling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) TEKNİKLERİ KULLANARAK YİLDİZ IRMAĞI HAVZASINDA TOPRAK KAYIPLARININ TAHMİNİ Hakan YILDIZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Biiimlcri Enstitüsü Toprak Anabilin) Dalı Doktora Tezi 2004, 95 Sayfa Danışman: Prof. Dr. Alper DURAK Jüri: Prof. Dr. Alper DURAK Jüri: Prof. Dr. Suat ŞENOL Jüri: Doç. Dr. Sabit ERŞAHİN Jüri: Doç. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK Jüri: Yrd. Doc. Dr. Hikmet GÜNAL Toprak erozyonu çevresel ve ekonomik etkisi düşünüldüğünde uzun dönemli ve ciddi bir problemdir. Erozyonun alansal dağılımının belirlenmesi alınacak toprak koruma önlemleri açısından önem taşımaktadır. Sayısal haritalar ve uydu görüntüleri; erozyonla meydana gelen toprak kayıpları dağılımım görsel olarak en iyi şekilde ortaya koymaktadır. Bu çalışmada erozyonun alansal dağılımının belirlenebilmesi amacı ile Universal Toprak Kayıp Denklemi (ÜSLE), Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile entegre edilerek Yıldız Irmağı havzasına uygulanmıştır. Havzayı kapsayan uydu görüntüleri (Landsat-7, NOAA), topoğrafık haritalar, toprak haritaları ve iklim verileri bu çalışmada girdi olarak kullanılmıştır. Bu yöntem ile, çalışma alam olan Yıldız İrmağı havzasında, erozyon nedeniyle toprak kayıp miktarım belirlemenin yanında toprak kayıpların meydana geldiği alanları, erozyona duyarlı yerleri ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen katmanda toprak kayıp miktarları 30x30 m genişliğindeki piksellerde belirlenmiştir. Havzanın yıllık hektar başına düşen erozyon miktarı her piksel için ortalama 18,1 t/ha/yıl olarak belirlenmiştir. Böylece havzanın piksel bazlı toprak kayıp haritası üretilmiştir. Farklı tarihlere ait uydu görüntüleri ve iklim verileri kullanılarak erozyonun zamansal değişimi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESTIMATION OF SOIL LOSSES IN YILDIZ RIVER BASIN USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM TECHNICS Hakan YILDIZ Gaziosmanpaşa university Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Soil Sciences PhD Thesis 2004, 95 Pages Supervisor: Prof. Dr. Alper DURAK Jury: Prof. Dr. Alper DURAK Jury: Prof. Dr. Suat ŞENOL Jury: Assoc.Prof.Dr. Sabit ERŞAHİN Jury: Assoc.Prof.Dr. Hüseyin ŞİMŞEK Jury: Asst. Prof.Dr. Dr. Hikmet GÜNAL Soil erosion is a serious and long term problem with considerable environmental and economic implications. Therefore, it is important to determine spatial distribution of areas affected from erosion and assess erosion risk in order to apply necessary conservation practices. Digital maps and satellite images are the best tools to visualize distribution of soil losses. In this study, Universal Soil Loss Equation (USLC) model integrated with Geographic Information Systems (GIS) was applied to asses the spatial distribution of erosion affected areas in Yıldız River basin. Satellite images (Landsal-7. NOAA), topographic maps, soil maps and climate data were used as materials. With this approach, the amount of soil loss, distribution of erosion and erosion sensitive areas were determined. The amount of soil loss was calculated in a raster layer consisted of 30x30 m pixel. Mean annual soil loss was 18,1 t/ha in each pixel. Erosion risk map of the basin was produced, and temporal chances in erosion were determined by satellite images and climate parameters.