Türkiye'de gıda sanayinin yapısal analizi: Input-Output analizi
Structural analysis of food industry in Turkey: Input-Output analysis
  1. Tez No: 150461
  2. Yazar: ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KARKACIER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Input-Output Analizi, Yapısal Analiz, Gıda Sanayi, Tarıma Dayalı Sanayi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE GIDA SANAYİNİN YAPISAL ANALİZİ: INPUT-OUTPUT ANALİZİ Z. Gökalp GÖKTOLGA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi 2004, 115 sayfa Danışman : Prof. Dr. Osman KARKACIER Jüri : Prof. Dr. Kemal ESENGÜN Prof. Dr. Zafer GÜRLER Prof. Dr. Osman KARKACIER Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Doç. Dr. Metin YILDIRIM Bu çalışmanın ana gayesi, Türkiye'de gıda sanayinin yapısal parametrelerinin input-output analizleri yardımıyla hesaplanmasıdır. Input-output analizlerinde kullanılan veriler, Devlet İstatistik Enstitüsünün (DİE) hazırlamış olduğu 1979, 1985, 1990 ve 1996 yıllarına ait endüstriyel işlemler tablolarından elde edilmiştir. DİE tarafından 64 ve 98 sektörlü olarak sunulan Türkiye ekonomisi, araştırıcı tarafından 13 sektör olarak toplulaştınlmıştır. Çalışmada 13 sektörün ileri ve geri üretim çoğaltanları ile istihdam çoğaltanları hesaplanmıştır. Ayrıca gıda sanayinin aragirdi (Uj), katma değer (1-U), ara kulanım (W;) ve nihai kullanım (1-W;) katsayıları hesaplanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; 1979 yılında gıda sanayinin geri doğru üretim çoğaltanı 2,284, ileri doğru üretim çoğaltanı 1,286, geri doğru istihdam çoğaltanı 0,201, ileri doğru istihdam çoğaltanı 0,084 olarak bulunmuştur. 1985 yılında gıda sanayinin geri doğru üretim çoğaltanı 2,369, ileri doğru üretim çoğaltanı 1,381, geri doğru istihdam çoğaltanı 0,167, ileri doğru istihdam çoğaltanı 0,073 olarak bulunmuştur. 1990 yılında gıda sanayinin geri doğru üretim çoğaltanı 2,393, ileri doğru üretim çoğaltanı 1,447, geri doğru istihdam çoğaltanı 0,224, ileri doğru istihdam çoğaltanı 0,107 olarak bulunmuştur. 1996 yılında gıda sanayinin geri doğru üretim çoğaltanı 2,164, ileri doğru üretim çoğaltanı 1,372, geri doğru istihdam çoğaltanı 0,149, ileri doğru istihdam çoğaltanı 0,059 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, gıda sanayinin Türkiye ekonomisindeki sektörler içerisinde geri doğru üretim çoğaltanı en kuvvetli sektörlerden birisi olduğu belirlenmiştir. Gıda sanayinin ara girdi (Uj) ve nihai kullanım (1-Wı) katsayıları yüksek, katma değer (1-Uj) ve ara kullanım (W;) katsayıları düşük bulunmuştur. Ayrıca gıda sanayi ile tarım sektörünün ileri ve geri doğru üretim ve istihdam çoğaltanlarının yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL ANALYSIS OF FOOD INDUSTRY IN TURKEY: INPUT-OUTPUT ANALYSIS Z. Gökalp GÖKTOLGA Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Economics PhD Thesis 2004, 115 pages Supervisor : Prof. Dr. Osman KARKACIER Jury : Prof. Dr. Kemal ESENGÜN Prof. Dr. Zafer GÜRLER Prof. Dr. Osman KARKACIER Assoc. Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL Assoc. Prof. Dr. Metin YILDIRIM The main aim of the study is to calculate structural parameters of food industry in Turkey using input-output model. Data used in input-output analysis have been derived from the transaction tables belonging to the years 1979, 1985, 1990 and 1996 issued by State Institute of Statistics (SIS). Turkey's economy categorized as 64 and 98 sectors by SIS were aggregated as 13 sectors. In the study, backward and forward output multipliers and employment multipliers of 13 sectors were calculated. In addition, coefficients of intermediate input (Uj), value added (1-Uj), intermediate consumption (Wi) and final consumption (1-W;) were calculated. According to the results of the study, in 1979 backward output multipliers, forward output multipliers, backward employment multipliers, and forward employment multipliers of food industry were calculated as 2,284, 1,286, 0,201 and 0,084, respectively. In 1985 backward output multipliers, forward output multipliers, backward employment multipliers, and forward employment multipliers of food industry were calculated as 2,369, 1,381, 0,167 and 0,073, respectively. In 1990 backward output multipliers, forward output multipliers, backward employment multipliers, and forward employment multipliers of food industry were calculated as 2,393, 1,447, 0,224 and 0,107, respectively. In 1996 backward output multipliers, forward output multipliers, backward employment multipliers, and forward employment multipliers of food industry were calculated as 2,164, 1,372, 0,149 and 0,059, respectively. In the study it has been determined that food industry was one of the most powerful sectors in Turkish economy in terms of backward output multipliers. It was found that coefficients of intermediate input (Uj) and final consumption (1-W) of food industry was high, but coefficients of value added (1-Uj) and intermediate consumption (W) was low. In addition, it was determined that backward and forward output and employment multipliers of food industry with agriculture were high. Key Words; Input-Output Analysis, Sutructural Analysis, Food Industry, Agro-Food Industry.