Bakır bazlı alaşımlarda termoelastik dönüşümlerin moleküler dinamik benzetimi
The molecular dynamics simulation of thermoelastic transformation at the Cu-based alloys
  1. Tez No: 150497
  2. Yazar: SEFA KAZANÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termoelastik faz dönüşümü, moleküler dinamik benzetimi, potansiyel enerji fonksiyonları, Gömülmüş Atom Metodu. XI, Thermoelastic phase transformation, molecular dynamics simulation, potential energy functions, Embedded Atom Method. XII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAKIR BAZLI ALAŞIMLARDA TERMOELASTİK DÖNÜŞÜMLERİN, MOLEKÜLER DİNAMİK BENZETİMİ Sefa KAZANÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 109 Bu çalışmada, Cu, Al, Ni metalik sistemleri ve Cu-bazlı ikili ve üçlü alaşım sistemleri, atomlararası etkileşmeler gömülmüş atom metodunun Sutton-Chen yapısı kullanılarak modellendi. Model sistemler, Parrinello ve Rahman'm şekil ve hacimce değişebilir moleküler dinamik benzetim yöntemi kullanılarak incelendi. Hareket denklemlerinin çözümü için 5. mertebeden öngörücü-düzeltici (predictor-corrector) Gear algoritması kullanıldı. Tek atomlu sistemler için potansiyel parametreleri literatürden alındı. Ancak, CuAl, AINi ve CuAlNi ikili ve üçlü alaşım sistemleri için teorik olarak belirlenen parametrelerin, istenilen faz bölgelerinde sistemleri kararlı halde temsil edemediği görüldü. Bundan dolayı, bu alaşım sistemleri için parametreler, alaşımların deneysel belirlenmiş yapısal özellikleri dikkate alınarak optimize edildi. Cu-%25A1 ve Cu-%26,82Al-%2,47Ni (%atom) model alaşım sistemleri üzerinde gerçekleştirilen termal benzetim çalışmaları sonucunda termoelastik faz dönüşümü görüldü. Üçlü model alaşım sisteminin ısıtma-soğutma çevrimi sonucunda, dönüşüm başlama ve bitiş sıcaklıkları arasında bir histeresizin oluştuğu tespit edildi. Elde edilen yapıların analizi için termodinamik parametreler, radyal dağılım fonksiyonları, atomik konumlar gibi teknikler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS THE MOLECULAR DYNAMICS SIMULATION OF THERMOELASTIC TRANSFORMATION AT THE Cu-BASED ALLOYS Sefa KAZANÇ Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2004, Page: 109 In this study, Cu, Al, Ni metallic systems and Cu-based binary and ternary alloy systems have been modeled by Sutton-Chen version of embedded atom method for interatomic interactions. These model systems have been investigated by the MD simulation technique of Parrinello and Rahman which allows the MD cell to vary in shape and size. The equations of motions of the systems have been integrated with Gear's fifth order predictor-corrector algorithm. The parameters of potential energy functions for mono atomic systems have been taken from literature. However, it has been observed that the parameters calculated theoretically for binary and ternary alloy models have not represented their stable structures in desired phase region. For this reason, the parameters for alloy models have been optimized in a suitable manner, taking into account the structural properties obtained experimentally. At the end of the simulations which has been carried out thermally, it has been seen that the thermoelastic phase transformations occur in Cu-%25A1 ve Cu-%26,82Al-%2,47Ni alloy models. The results of the heating-cooling cycle applied on ternary alloy model show that the hysteresiz is formed between the starting and the finishing temperature of the thermoelastic transformation. The structural analysis in this study has been realized by solid phase analysis techniques such as thermodynamics analysis, radial distribution functions, the atomic coordinates.