Senkron generatörlerin dinamik modelleri ve enerji sistemindeki davranışlarının incelenmesi
Dynamic models of the synchronous generators and examining the behaviors in energy systems
  1. Tez No: 150537
  2. Yazar: SEVAL ÖZEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ İHSAN ÇANAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Davranış, Kararh-Hal, Matlab, Moment, Senkron Generator, Simülasvon, Uvarma, Dynamic Behaviors, Excite, Matlab, Simulation, Steady-State, Synchronous Generator, Torque
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
IV SENKRON GENERATÖRLERİN DİNAMİK MODELLERİ VE ENERJİ SİSTEMİNDEKİ DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Seval Özel Elektrik-Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan Çanakoğlu ÖZET Üç fazlı senkron generatörler, güç üretiminde sıkça kullanılmaya başlandığından bu yana, parametrelerinin hesaplanmasında ve modellenmelerinde çok geniş bir literatür oluşmuştur. Buna rağmen bu makinaların çok detaylı modelleri, makinaların magnetik devreleri dikkate alınarak kurulabilir. Genel olarak, birleştirilmiş devre yaklaşımı daha kolay anlaşılabilir ve daha çok benimsenmiştir. Makinanın çalışma şartlarına vereceği tepkiler simülasyonlar yardımıyla çok rahat anlaşılmaktadır. Makinayı tam anlamıyla simide etmek için sadece temsili model değil, aynı zamanda model için doğru parametreler de gerekir. Model tipik midir değil midir, veya amaca yönelik midir ve amaca nasıl hizmet eder? Ayrıntılı modeller daha çok veri gerektirir, ve böylece program için daha çok çaba harcanır ve bilgisayar programının çalışma süresi artar. Karmaşık modellerin istediği ve test değerlerinden elde edilen, okunamayan parametrelerden kaçınılmalıdır. Bu çalışmada senkron generatörlere ait, hazır MATLAB simülasyon blokları kullanılmıştır ve bu blokların nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız gelecekteki çalışmalara referans olmaktır.
Özet (Çeviri)
DYNAMIC MODELS OF THE SYNCHRONOUS GENERATORS AND EXAMINING THE BEHAVIORS IN ENERGY SYSTEMS Seval Özel Electric-Electronic Engineering Ms. thesis, 2003 Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan Çanakoğlu SUMMARY From the time the three-phase synchronous generators are being used frequently in power production, a very wide literature has been composed in both taking a pattern and calculation of their parameters. Despite this, very detailed models of these machines can be formed by paying attention to their magnetic circuits. Generally, the united circuit approach is much more accepted and much more understandable. The reactions that the machine give to the working situations can be understood easily with the help of simulations. In order to simulate the machine completely, not only the representative model but also the suitable parameters are necessary. If the model is typical or not; if it serves for the purpose or not? Detailed models require more data so, much more effort is spent for this program and the working period of the computer program increases. Parameters those can not be read, should be avoided as the complex models and the test evaluations require so. In this study, prepared MATLAB simulation blocks are used and the information about how to use this blocks are given. In this study our goal is to reference to future studies.