Nisbi nem ve sıcaklık ölçüm sistemi geliştirilmesi
Measurement system design for relative humidity and temperature
- Tez No: 150536
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ EBEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PIC, Relative Humidity (RH) measurement, Temperature measurement
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV NİSBİ NEM VE SICAKLIK ÖLÇÜM SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Ramazan Akın Elektrik-EIektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. M. Ali Ebeoğlu ÖZET Bu çalışmada; Nispi nem ve sıcaklık ölçüm sistemi geliştirilmiştir. Endüstri, sağlık sektörü, ziraat gibi alanlarda, üretim, stoklama, teşhis ve diğer birçok süreçte nispi nem ve sıcaklık ölçümü gereksinimi vardır. Burada tüm bu farklılıkları dikkate alınmış, öncelikle nisbi nem ve sıcaklığın fiziksel yapıları incelenmiştir. Bunların teorik formülasyonu incelenmiş ve diğer değişkenleri araştırılmıştır. Her iki sistemin ölçüm metodları dikkate alınmış, avantaj ve dezavantajlarına göre sıralanmıştır. Örnek bir mikrokontrolör ile mikrosensör seçilip, uygulama sistemi oluşturulmuştur. Bu sistemin teorik yapısı ile uygulama şartları karşılaştırılmıştır. Kullanılan iletişim modu özellikleri ile multi bir cihazın, daha da evrensel kullanımı arasında ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Nisbi Nem (RH) ölçümü, PIC, Sıcaklık ölçümü,
Özet (Çeviri)
MEASUREMENT SYSTEM DESING FOR RELATIVE HUMIDITY AND TEMPERATURE Ramazan Akm Electric-Electronics Engineering, M. S. Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Assist. Prof. M. Ali EBEOGLU SUMMARY In this study; Relative humidity and Temperature measurement system has been designed. Lots of industrial processes require relative humidity and temperature measurement. Especially; they are necessary in the area of food production, storage and other process. Physical structure of relative humidity and temperature system has been firstly examined in the study. Then, sample microcontroller and microsensor has been selected to design a new and effective relative humidity and temperature measurement system. The designed measurement system was tested under different environment conditions and found to be very effective.