Türkiye'nin Ege Denizi kıyılarında yayılış gösteren Corallinales (Rhodophyta=Kırmızı algler) üyelerinin taksonomisi
The taxonomy of the members of Corallinales (Rhodophyta=Red algae) at the aegean sea coasts of Turkey
- Tez No: 150690
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Algler, Flora, Corallinales, Ege Denizi, Akdeniz.Türkiye. IV, Taksonomy, Algae, Flora, Corallinales, Aegean Sea, Mediterranean Sea, Turkey. V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN EGE DENİZİ KIYILARINDA YAYILIŞ GÖSTEREN CORALLINALES (RHODOPHYTA=KIRMIZI ALGLER) ÜYELERİNİN TAKSONOMİSİ Araş. Gör. Oğuz KURT Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet ÖZTÜRK Bu tezde,“Türkiye'nin Ege Denizi Kıyılarında Yayılış Gösteren Corallinales (Rhodophyta=Kırmızı Algler) Üyelerinin Taksonomisi”çalışılmıştır. Bu amaçla Assos (Behramkale) ve Fethiye Körfezi arasında kalan sahil şeridinde belirlenen istasyonlardan, Mart 2002 - Ağustos 2003 tarihleri arasında her ay düzenli olarak örnekleme yapılmıştır. Örnekler, doğrudan ve serbest ya da aletli dalış yapılarak, mediolittoral ve üst-infralittoral zondan toplanmıştır. Toplanan örnekler, içinde % 4'lük formaldehit-deniz suyu veya formaldehit-tatlı su bulunan kavanozlarda tespit edilmiştir. Alg tayinleri, Corallinales üyeleri için geliştirilen yöntemler olan, Taramalı Elektron Mikroskobu, Dekalsifikasyon, Cryomat Kesitleri ve ezme preparat hazırlama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde gerçekleştirilen tayinlerde öncelikle Ege Denizi'ndeki çalışmalar dikkate alınmış, sonra Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki çalışmalar incelenmiş, bu da yetersiz kalınca dünyadaki otörlerin o konuda yazılmış monografik düzeydeki eserlerinden yararlanılmıştır. Tanımlanan taksonların karakteristik özellikleri fotomikrografi tekniklerine uygun olarak fotoğraflanmıştır. Çalışma sonucunda, 9 Corallinoideae, 15 Lithophylloideae, 9 Mastophoroideae, 1 Choreonematoideae ve 6 Melobesioideae üyesi olmak üzere 40 takson tanımlanmıştır. Bunlardan 10 tanesi Ege Denizi, 18 tanesi de Türkiye alg florası için ilk kez belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TAXONOMY OF THE MEMBERS OF CORALL1NALES (RHODOPHYTA=RED ALGAE) AT THE AEGEAN SEA COASTS OF TURKEY Research Asistant Oğuz KURT PhD Thesis, Biology Department Thesis Advisor: Prof. Dr. Mehmet ÖZTÜRK In this thesis, the taxonomy of the members of Corallinales (Rhodophyta=Red Algae) at the Aegean Sea coasts of Turkey was studied. For the study, the samples were collected monthly at chosen stations from Assos (Behramkale) to Fethiye Bay, between March 2002 and August 2003. The samples by searching the coasts, snorkeling and scuba diving have been gathered from mediolittoral and upper-infralittoral zones. The collected samples have been fixed in jars including % 4 formaldehyde-sea water or formaldehyde-fresh water. Determination of algae was performed by the SEM (Scanning Electron Microscopy), decalcification, cryomat sections and squashing methods designed to determine Coralline Algae. During the determination of study all the work done in literature have been investigated (Firstly, Aegean Sea, Mediterranean Sea and the others in the World). The photographs have been taken according to the technique of photomicrography. In this study 40 taxa have been determined (9 taxa of Corallinoideae, 15 taxa of Lithophylloideae, 9 taxa of Mastophoroideae, 1 taxon of Choreonematoideae and 6 taxa of Melobesioideae). While 10 of taxa are first records for“The Algae Flora of Aegean Sea”and 18 of them are indicated for the first time for“The Algae Flora of Turkey Coasts”.