Çanakkale Boğazı-Ayvalık arası ectocarpales (phaeophyceae=kahverengi algler) türleri
The specimens of the order ectocarpales (phaeophyceae=brown algae) between the Dardanelles and Ayvalık (Turkey)
- Tez No: 150689
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Algler, Kahverengi Algler, Çanakkale Boğazı, Ectocarpales, Phaeophyceae, Türkiye, Algae, Brown algae, Dardanelles, Ectocarpales, Phaeophyceae, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
XV“ÇANAKKALE BOĞAZI - AYVALIK ARASI ECTOCARPALES (PHAEOPHYCEAE = KAHVERENGİ ALGLER) TÜRLERİ”Hazırlayan : Arş. Grv. Ergün TAŞKIN Danışman : Prof. Dr. Mehmet ÖZTÜRK ÖZET: Bu çalışma, Çanakkale Boğazı-Ayvalık arasında yayılış gösteren Ectocarpales (Phaeophyceae=Kahverengi Algler) türleri üzerine taksonomik, morfolojik ve ekolojik çalışmaları kapsamaktadır. Çalışma bölgesi 7 istasyona [Eceabat, Çanakkale, Geyikli Odun İskelesi, Behramkale (Assos), Altınoluk-Akçay, Ören-Pelitköy ve Ayvalık] ayrılmıştır. Örnekler bu istasyonların mediolittoral ve üst-infralittoral bölümünden aylık olarak Mart 2002 - Ağustos 2004 tarihleri arasında, şnorkel-maske ve aletli dalış malzemeleriyle (SCUBA) toplanmıştır. Örnekler %4-5'Iik formaldehit-deniz suyu karışımında fikse edilmiştir. Ayrıca suyun fiziko-kimyasal parametleri (pH, iletkenlik, bulanıklık, çözünmüş 02, tuzluluk, sıcaklık) ölçülmüştür. Bu çalışma sonucunda Ectocarpales ordosundan 12 familyadan 42 genusa ait 67 (23 Ectocarpaceae, 1 Pilayellaceae, 9 Chordariaceae, 2 Elachistaceae, 1 Giraudiaceae, 5 Leathesiaceae, 5 Myrionemataceae, 1 Myriotrichaceae, 7 Punctariaceae, 6 Scytosiphonaceae, 4 Spermatochnaceae ve 3 Striariaceae) takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan Botrytella micromora, Hincksia ovata, Kuckuckia spinosa, Phaeostroma bertholdii, Spongonema tomentosum, Streblonema cf. parasiticum, Cladosiphon irregularis, Elachista cf. fucicola, Cylindrocarpus microscopius, Compsonema sp. ve Hecatonema maculans Türkiye için ve Microspongium globosum ise Türkiye ve tüm Akdeniz kıyıları için ilk kez belirtilmektedir. Çanakkale Böğazı'nda en fazla tür tespit edilmiş ve türler genellikle ilkbahar aylarında örneklenmiştir. Belirlenen türlerin fotoğrafları fotomikrografi yöntemiyle çekilmiş ve fitocoğrafik yayılışları haritalar halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
XVI THE SPECIMENS OF THE ORDER ECTOCARPALES (PHAEOPHYCEAE=BROWN ALGAE) BETWEEN THE DARDANELLES AND AYVALIK (TURKEY)" Prepared by Research Assistant ERGÜN TAŞKIN PhD Thesis, Deparment of Biology, Celal Bayar University Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ÖZTÜRK ABSTRACT: This study contains the taxonomical, morphological and ecological studies on the specimens of the order Ectocarpales (Phaeophyceae=Brown Algae) localized among the shores of Dardanelles and Ayvalık (Turkey). Researh area was divided separate seven stations (Eceabat, Çanakkale, Geyikli Odun İskelesi, Behramkale (Assos), Altınolük-Akçay, Ören-Pelitköy and Ayvalık). The samples were collected along two years as monthly between March 2002- August 2004, from mediolittoral and upper-infralittoral zones, due to snorkerling and SCUBA. Specimens were preserved in 4-5% formalin-seawater mixture. Also the physical and chemical parameters of sea water measured (pH, conductivity, turbidity, 02, salinity and temperature). Salinity and temperature of Aegean Sea was found as higher than Dardanelles. In this study 67 taxa have been identified (23 Ectocarpaceae, 1 Pilayellaceae, 9 Chordariaceae, 2 Elachistaceae, 1 Giraudiaceae, 5 Leathesiaceae, 5 Myrionemataceae, 1 Myriotrichaceae, 7 Punctariaceae, 6 Scytosiphonaceae, 4 Spermatochnaceae and 3 Striariaceae). 1 1 taxa {Botrytella micromora, Hincksia ovata, Kuckuckia spinosa, Phaeostroma bertholdiif Spongonema tomentosum, Streblonema cf. parasiticum, Cladosiphon irregularis, Eiachista cf. fucicola, Cylindrocarpus microscopius, Compsonema sp. ve Hecatonema maculans) for Turkey and one taxon (Microspongium globosum, Myrionemataceae) for Mediterranean Sea reported first time. The highest number of species were identified from Dardanelles and most of them were collected at the spring season. Furthermore photographs that general and indicate the distinctive features of specimens have been taken. Also phytogeographic distributions of specimens were indicated by maps.