Ayva genotiplerinde (Cydonia spp) in vitro organogenesis, somatik embriyogenesis ve Agrobacterium ile gen transferi
In vitro organogenesis, somatic embryogenesis and Agrobacterium- mediated transformation of different quince (Cydonia spp.) genotypes
- Tez No: 151093
- Danışmanlar: PROF.DR. HATİCE DUMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Quince, Cydonia oblonga Mill, in vitro, organogenesis, somatic embryogenesis, Agrobacterium tumefaciens, transformation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Doktora Tezi AYVA GENOTİPLERİNDE {Cydonia spp) IN VITRO ORGANOGENESIS, SOMATİK EMBRİYOGENESİS VE Agrobacterium İLE GEN TRANSFERİ Ahmet AYGÜN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hatice DUMANOĞLU Bu tez çalışması, bazı ayva (Cydonia oblonga Mili.) genotiplerinde yaprak disklerinde in vitro sürgün organogenesisT, yaprak diski ve gövde segmentlerinde somatik embriyogenesisi uyarmak ve en uygun organogenesis ve somatik embriyogenesis protokollerinin ortaya çıkarılmasından sonra transgenik (ongogenik) olan ve olmayan bazı Agrobacterium tumefaciens hatları ile ayva genomlarına gen transferini gerçekleştirmek amaçlarıyla, 2001-2004 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel materyal olarak, Quince A (bodur), S.Ö. (Sabahattin Özbek) 39-200 (bodur), S.Ö. 18-82 (orta kuvvetli) ve S.Ö. 58- 3 1 5 (kuvvetli) klon anaçları ve Eşme, Limon ve ÇukurgSbek çeşitleri kullanılmıştır. Organogenesis için iki denemede TDZ+NAA kombinasyonları ya da BA+NAA, AgN03 ve putrasin uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Sürgün organogenesis! sadece 0.33 mg/1 TDZ+0.5 mg/1 NAA+2 mg/1 AgNC>3 içeren % kuvvetindeki MS (Murashige and Skoog) temel besin ortamında önemli düzeyde uyarılmıştır. Bu uygulama ile sürgün oluşturma oranı Quince A'da %80, S.Ö. 39-200'de %56.7, S.Ö. 1 8- 82'de %17.5, S.Ö. 58-315'de %37.5, Eşme'de %36,7, Limon'da %40 ve Çukurgöbek'de %43.3 olarak belirlenmiştir. Ortalama sürgün sayısı ise genotiplere gflre 0.4-2.7 adet/disk arasında değişmiştir. Somatik embriyogenesis için beş denemede BA+NAA, BA+2.4-D, KIN+NAA ve K1N+2.4-D, BA+1BA kombinasyonları ve MS besin ortamının farklı kuvvetlerinin, N6 (Chu et al.) makro, MS mikro ve vitaminlerinin, thiamine-HCl+AgN03*ın, karanlık ve aydınlık inkübasyon koşullarının, sıvı ve katı kültür tiplerinin etkileri incelenmiştir. Somatik embriyogenesis, Quince A'da 10 mg/1 2,4-D içeren 0.4 mg/1 thiamine-HCl+2 mg/1 AgN03 katılmış sıvı MS ortamında, 4 gün karanlık koşullarda, 100 rpm'de çalkalanan yaprak disklerinin, I mg/1 BA+0. 1 mg/1 IBA kombinasyonunu içeren 2.5 mg/1 gelrite ile katılaştırılmış MS ortamı üzerinde aydınlık koşullarda kültüre alınmasıyla sağlanmıştır. Bu uygulama ile en yüksek somatik embriyo oluşturma oranı %15.7, ortalama embriyo sayısı 0.2 adet/disk olarak belirlenmiştir. Gen transferi çalışmalarında pBI 121.1 plazmidini taşıyan A. lumefaciens A28I ve A 136 NC yabani hatları ile inoküle edilen ayva genotiplerinde yaprak diski eksplantlarında küçük urların geliştiği gözlenmiştir. Bununla birlikte GUS ve NPT 11 genlerini içeren p35S GUS-İNT ya da pAoPRl-GUS- INT'ı taşıyan A. tumefaciens GV 2260 hattı ile yapılan inokülasyon çalışmalarında kanamisine dayanıklı ya da GUS pozitif sürgün elde edilememiştir. Bu nedenle Southern blot analizi yapılmamıştır. Ancak, ayvada DNA ekstraksiyonu için bir protokol geliştirilmiştir. 2004, 104 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ayva, Cydonia oblonga Mill, in vitro, organogenesis, somatik embriyogenesis, Agrobacterium tumefaciens, gen transferi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis IN VITRO ORGANOGENESIS, SOMATIC EMBRYOGENESIS AND Agrobacterium-MEDIATED TRANSFORMATION OF DIFFERENT QUINCE (Cydonia spp.) GENOTYPES Ahmet AYGÜN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Hatice DUMANO?LU The study was carried out to stimulate shoot organogenesis from leaf discs and somatic embryogenesis from leaf discs and stem segments of some quince (Cydonia oblonga Mill.) genotypes, and gene transfer using ongogenic and non-ongogenic strains of Agrobacterium tumefaciens to different quince genotypes after establishment of successful protocols for organogenesis and somatic embryogenesis between 200 1 and 2004. Quince A (dwarf), S.Ö. (Sabahattin Özbek) 39-200 (dwarf), S.Ö. 18-82 (semi dwarf) and S.Ö. 58-315 (vigorous) clonal rootstocks, and Eşme, Limon, and ÇukurgBbek cultivars were used as plant material. Effects of TDZ+NAA combinations or BA+NAA, AgN03 and putrescine on organogenesis were investigated in two experiments. Shoot organogenesis was significantly induced on a medium containing 0.33mg/l TDZ+0.5mg/I NAA+2mg/l AgN03 on V4 strength of MS (Murashige and Skoog) medium. The rate of shoot formation was 80% in Quince A, 56.7% in S.Ö. 39-200, 17.5% in S.Ö. 18-82, 37.5% in S.Ö. 58-315, 36.7% in Eşme, 40% in Limon, and 43.3% in ÇukurgBbek. The average shoot number per leaf disc was changed between 0.4-2.7 among genotypes. Effects of BA+NAA, BA+2,4-D, KIN+NAA, K1N+2.4-D, BA+IBA treatments, different strengths of MS, N6 (Chu el al.) macro plus MS micro and MS vitamin mediums, thiamine-HCL+AgN03, incubation in light and dark conditions, and liquid or solidified types of mediums were investigated in five experiments. Somatic embryogenesis was achieved on leaf discs which were cultured on MS medium solidified with 2.5mg/l gelrite containing lmg/1 BA + 0.1mg/l IBA in light conditions after shaking at 100 rpm for four days in dark on liquid MS medium containing 0.4mg/l thiamine-HCL+AgN03 and 10mg/l 2,4-D only in Quince A genotype. The highest somatic embryogenesis rate was 1 5.7% and the average number of somatic embryo was 0.2 per leaf disc. In gene transfer studies, development of small galls on leaf disc explants of quince genotypes was observed after inoculation with an A. tumefaciens A28I containing pBI 121.1 plasmid, and A136NC wild strains. However, GUS positive or kanamycine resistant shoots could not be obtained after inoculation with an A. tumefaciens GV 2260 strain carrying p35S GUS-INT or pAoPRl-GUS-INT plasmids containing GUS and NPT II genes. Thus, Southern blot analysis was not performed although a DNA extraction method was developed. 2004, 104 pages