Bazı Solanum türlerinde kalus süspansiyon kültürü kullanılarak Verticillium dahliaeye dayanıklılık ile fitoaleksin oluşumu arasındaki ilşkinin belirlenmesi
Determination of relation between resistance to Verticillum dahliae and phytoalexins accumulation in various solanum species by using callus suspensions culture
- Tez No: 151098
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEBNEM ELLİALTIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Solomon melongena, Sokmum sisymbriifolium, solavetivone, lubimin, rishitin, Verticillium dahliae, in vitro
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI Solanım TÜRLERİNDE KALLUS SÜSPANSİYON KÜLTÜRÜ KULLANILARAK Verticilliwn dahliae 'YE DAYANIKLILIK İLE FİTOALEKSİN OLUŞUMU ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ Sevinç USLU KIRAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anafailim Daİ! Danışman: Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIOĞLU Patlıcanda önemli zarar yapan Verticillium solgunluğu etmeni olan Verticilliam dahliae fitngusuna dayanıklılık özelliğinin, bitki dokularında sentezlenen fitoaieksin oluşumuyla bir ilgisinin olup olmadığım in vitro koşullarda belirlemek; böylece geniş ölçekli bir patlıcan genotipi havuzunda bu hastalığa dayanıklılık özelliği bakımından bir tarama ve seçim yapmaya yönelik etkili bir yöntem geliştirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Hastalığa duyarlı kültür çeşitlerinden Long Purple ve dayanıklı S.sisymbriifolium yabani türü, bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Her iki genotipe ait hipokotil eksplantlanndan kallus elde edilebilmesi için en uygun besin ortamı bileşiminin 0.5 mg/1 2,4-D ve 0.1 mg/1 kinetin ilave edilen MS ortamı olduğu belirlenmiştir. Verticillium dahliae'mn otoklavlanmış spor süspansiyonlarından 1.0, 1.5, 2.0 mi veya araşidonik asitin 5 ve 10 mM dozları elisitör olarak kullanılmıştır. Elisitör uygulamasından 24, 48 ve 72 saat sonra uyarım işlemine son verilmiş ve örnekler derin dondurucuda saklanmışlardır. Solavetivon, lubimin ve risitin fitoaleksinlerinin standartlarının elde edilmesinde ince tabaka kromatografisi yöntemi kullanılarak, uyana uygulanmış patates yumrularından yararlanılmıştır. Doku ve süzüntüden kstrakteedilen maddeler GLC'nde analiz edilmiştir. V.dahliae ve araşidonik asit elisitörlerinin patlıcan dokularında fitoaleksin oluşumunu uyarmada etkili olduğu, in vitro koşullarda solavetivon ve lubimin maddelerinin biriktiği belirlenmiştir. En yüksek madde birikimleri“2.0 mi V.dahliae x 72 saat uyan süresi”ve“10 mM araşidonik asit x 72 saat uyan süresi”uygulamasından elde edilmiş, 'doz x süre' interaksiyonlan önemli bulunmuştur. Dayanıklı türün kallus kültüründe solavetivon miktan, duyarlı çeşide göre yüksek bulunmakla birlikte; hastalığa dayanıklılık ile fitoaleksin birikimi arasında doku kültürleri teknikleri kullanılarak yapılan bu çalışma sonuçlanna dayanarak bir ilişkinin varlığından söz edilememiştir. Tüm bitki ve meyvelerin kullanılacağı çalışmalarla bulguların desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. 2004, 112 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Solanum melongena, Sokanım sisymbriifolium, solavetivon, lubimin, risitin, Verticillium dahliae, in vitro
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION OF RELATION BETWEEN RESISTANCE TO VerticMium dahlias AND PHYTOALEXINS ACCUMULATION IN VARIOUS Solatium SPECIES BY USING CALLUS SUSPENSION CULTURE Sevinç USLU KIRAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIO?LU Aim of the study was to develope a method for selection and search for the genotypes existing in the extensive eggplant genotype, for resistance to VerticMium wilt which causes significant damages to the plant, by determining the relation of the disease agent, which is Verticillhim dahliae, with phytoalexin formation synthesized in the tissues of the plant in vitro conditions. A sensitive cultivar to the disease name Long Purple and a resistant wild relative of eggplant S. sişymbriifolium were used as the plant material for this purpose. It was found out that the most suitable medium for obtaining hypocotil explants from both of the genotypes was an MS media supplemented by a composition of 0.5 mg/1 2,4-D and 0.1 mg/lkinetin.Three doses of autoclaved spore suspensions of Veriicillhim dahliae 1.0, 1.5 and 2.0 ml and two doses of arachidonic acid 5 and 10 mM were applied as elicitors. Eliciting was ceased 24, 48 and 72 hours after the process and then the samples were preserved in a deep freezer. Thin layer chromotography method was applied to obtain the pyhtoalexin standards of solavetivone, lubimin and rishitin, by using potato tubers treated with elicitor. The substances extracted from tissue and filtrate were analyzed by GLC. It was found out that elicitors of V. dahliae and arachidonic acids were effective in stimulating phytoalexin formation in eggplant tissues; solavetion and lubimin substances accumulated in vitro conditions. Highest substance accumulation were obtained from“2.0 ml V. dahliae x 72 hours stimulation period”and“10 mM arachidonic acid x 72 hours stimulation period”applications, and“dose x treatment period”interaction was significant. Although the solavetion quantity in the callus were found higher in resistant species than the sensitive one, it was not possible to refer to a relation between disease resistance and phytoalexin by means of this particular study that used tissue culture techniques. It was also concluded that this study must be supported by similar studies using all plants and fruits. 2004, 112 pages