Ankara ili Kalecik ilçesinde tarımsal turizme uygun alanların saptanması ve tarımsal turizm modelinin oluşturulması üzerine bir araştırma
A research on determining areas suitable for agricultural tourism and developing a model for agricultural tourism fo Kalecik district in Ankara province
- Tez No: 151099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Agriculture, Tourism, Agricultural Tourism, Kalecik District
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA İLİ KALECİK İLÇESİNDE TARİMSAL TURİZME UYGUN ALANLARIN SAPTANMASI VE TARİMSAL TURİZM MODELİNİN OLUŞTURULMASİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sultan GÜNDÜZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nevin AKPINAR Bu çalışma, tarımsal turizm faaliyetlerinin kentsel ve kırsal nüfus açısından önemini ortaya koymak, kentli nüfusun tarımsal turizm tercihlerini ve gereksinimlerini kırsal nüfusun sosyo-ekonomik gereksinimleri ile bîr arada değerlendirebilmek ve tarımsal turizm konusunu Ankara İli Kalecik İlçesinde sürdürülebilir kırsal kalkınmanın bir aracı olarak tartışmak amacıyla yürütOlmüştür. Bu amaçla çalışma, Kalecik İlçesi Belediye ve Mücavir alan sınırlan içinde ve yedi aşamadan oluşan bir yöntem kapsamında yürütülmüştür. Bu çerçevede, öncelikle tarımsal turizm kavramı, ekonomik etkileri ve tarımsal turizm faaliyetlerinin yaygın olarak görüldüğü ülkelere ait planlama ve model yaklaşımları incelenmiş, ayrıca araştırma alam tanımlanmıştır. Bu aşamaların tamamlanmasından sonra ise Ankara kent halkının Kalecik'te tarımsal turizm faaliyetlerine taleplerinin belirlenebilmesi amacıyla hedef kitleyi temsil edebilecek örnek hacminde anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, gerek ülkemiz gerekse Kalecik için son derece yeni bir konu olan tarımsal turizm konusuna yaklaşım ile araştırma alanında arz potansiyelinin belirlenmesi için talep merkezli bir yaklaşımla araştırma alanında da ayn bir anket çalışması yürütülmüştür. Sosyal analizlerin yapılabilmesi ve uygulanabilir model önerilerinin geliştirilebilmesi açılarından son derece önemli olduğuna inanılan bu aşamaların tamamlanmasından ve SPSS istatistik paket programı ile değerlendirmelerin yapılmasından sonra fiziksel değerlendirmelerin gerçekleştirilebilmesi ve araştırma alanının hedef kullanım açısından uygunluğunun tarüşılabilmesi içm tarımsal turizm faaliyetlerine uygunluk kriterleri belirlenmiştir. Belirlenen kriterler Delphi tekniği doğrultusunda uzman görüşüne sunulmuştur. Gerçekleştirilen değerlendirilmeler sonucunda, arastama alanında tarımsal turizm faaliyetlerine uygunluk gösteren alanlar belirlenmiş, Kalecik ilçe merkezinde uygulanabilecek olası tarımsal turizm faaliyetleri ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda, Ankara ili Kalecik ilçesinin fiziksel özelliklerinin tarımsal turizm faaliyetlerine uygun olduğu, aynca Ankara kent halkı tarafından talep edilebilecek özelliklere sahip olduğu ve önemli bir arz potansiyelinin bulunduğa görülmüştür. İlçe genelde bahçe bitkileri ve özelde bağcılık alanında geniş bir tarımsal turizm potansiyeline sahiptir. Ancak, bu potansiyelin ekonomik bir değere dönüştürülebilmesi ve sürdürülebilir kırsal kalkınma kapsamında yönlentürilebilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli planlama ve yönetim çalışmalarının yürütülmesi gerektiği, insan kaynaklarının niteliklerinin geliştirilmesi gerektiği ve bu süreçte ilçede görev yapan kamu kurumlan, yerel yönetim, gönüllü kuruluşlar ile özel sektör, üniversite ve yerel-bölgesel kalkınma kuruluştan sahipliğinde oluşturulacak bir organizasyon grubu ve yapısının oluşturulması gerekliliği belirlenmiştir. 2064, 246 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tarım, Turizm, Tarımsal Turizm, Kalecik İlçesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A RESEARCH ON DETERMINING AREAS SUITABLE FOR AGRICULTURAL TOURISM AND DEVELOPING A MODEL FOR AGRICULTURAL TOURISM FOR KALECİK DISTRICT IN ANKARA PROVINCE Sultan GÜNDÜZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Nevin AKP1NAR The aim of this study to emphasize the importance touristic activities with respect to rural and urban population, to evaluate the touristic preferences of the urban population and the socio-economic needs of me rural population within the same context and to discuss agricultural tourism in the Kalecik district of me province of Ankara as a mean of rural development. This study was conducted at seven stages in the Kalecik municipal district and within the municipal neighbouring area. Within this framework, the concept of rural development, its economic effect and its planning and modeling in various countries where rural touristic activities are widely applied, was studied on the area of research was defined. After these stages, to identify the preferences of fee urban population of Ankara a survey has been conducted to a representative sample. Also, to identify the supply potential of agricultural tourism, which is a new subject to both Kalecik and Turkey, a different survey demand-sided survey was conducted in the area of research. After these stages which are believed to be crucial to make social analyses and to develop applicable model recommendations evaluations done with the statistical software called m order to make a physical evaluation and to discuss the physical feasibility of the target area the criteria for appropriate agricultural touristic activities were identified, these criteria were presented to an expert's view within the so-defined Delphi technique. After the evaluations and multicriteria decision analysis and geographical information system the TNT mips program was used and the areas in the research field appropriate for agricultural activities were identified and possible applicable models for the Kalecik district center were put forward. At me end of this study, which was conducted that the Kalecik district of Ankara province, it has been found that region has an important potential in natural resources within the context of agricultural touristic activities. But in order to develop this potential into an economic value, it will be necessary to conduct medium and long-term planing and management activities. Furthermore, qualified human resources as well as infrastructure is required for the service industry and in these process public, private and municipal organisations in the District and the academic environment has to be included in this project After meeting these requirements it would be possible to make agricultural touristic activities as a mean of sustainable rural development 2604, 246 psg-es