Change detection in coastal zones with remote sensing
Kıyı alanlarında uzaktan algılama yöntemi ile değişimlerin belirlenmesi
- Tez No: 151218
- Danışmanlar: DR. ESİN ÜÇÜNCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik Kıyı Bölgesi Yönetimi, Uzaktan Algılama, Değişim Belirlemesi, Landsat, Uydu Görüntüsü, Sınıflandırma, Atmosferik Düzeltme, Normalizasyon, Doğruluk Değerlendirmesi
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kıyı Bölgesi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünyamız son yüzyılda, sosyo-ekonomik yapıda, yaşam tarzı ve üretimde yaşamış olduğu gelişmeler sonucunda birçok değişime uğramıştır. Çevre üzerindeki artan etki ve dünya ekosisteminin taşıma kapasitesinin zorlanması, sürdürelebilirlik kavramının doğmasına sebep olmuştur. Bütünleşik Kıyı Bölgesi Yönetimi (BKBY) son onyıllarda tüm dünyada kaynakların etkin kullanımı, yönetimi ve çıkar grupları arasında oluşan anlaşmazlıkların çözülmesinde etkili bir yönetim yaklaşım haline gelmiştir. Böyle bir yaklaşımla yürütülecek politikaların iyileştirilmesi geliştirilebilmesi ve doğru kararlar alınabilmesi için doğru ve eksiksiz bilgiye ihtiyaç vardır. Bu açıdan Uzaktan Algılama bilgiye ulaşmak için güçlü ve etkin bir araçtır. Çalışma alam, hemen hemen tüm kıyı bölgesi özelliklerini gösteren ve birçok kıyı (kaynak) kullanımı etkinliklerini barındıran bir bölge olan Çandarlı Körfezi etrafında kalan alandır. Çalışmanın amacı bölgedeki değişimlerin uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak çıkarmak ve bunun gibi yönetim programlarında kullanılacak çalışmalar ve bunların devamı için bir standart oluşturmaktır. Çalışmada Landsat TM ve ETM verileri kullanılmıştır. Radyometrik düzeltme yöntemi olan atmosferik ve göreceli düzeltme denilen iki önişleme tekniği kullanılmıştır. Değişim analiz yöntemi olarak da Kara Kullanımı/Kara Örtüsü bilgilerinin çıkarıldığı klasifikasyon sonrası görüntü karşılaştırma olarak seçilmiştir. Kullanılan iki önişler tekniği tematik bilgi analizleri yapıldıktan sonra doğruluk (accuracy) değerlerine bakılarak karşılaştırılmıştır. Bilgi elde etme ve yönetimi açısından önemli olan sorun ve eksiklikler tartışılmış ve çözüm önerileri getirilmiştir. Ayrıca elde edilen sonuçlardan, kaynak kullanımları ve insan aktivftelerinin yönü ve yoğunluğuna ilişkin kıyı bölgesi programlarında karar verme mekanizmalarınca kullanılabilecek çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Earth has experienced a series of changes over the last century as a consequence of changes in socio-economic structure and life style. The increasing pressure on the environment and overloading of the carrying capacity of the world's ecosystems brought up the sustainable development concept. Integrated Coastal Zone Management (ICZM) appeared to be an effective resource management and conflict resolution approach in the last few decades. ICZM should be based on accurate and reliable information in order to enhance and develop policies. Remote sensing is a powerful tool for obtaining information. The study area is the Çandarlı Bay basin and shows coastal characteristics and there are many activities within the region. The aim of the study is detecting changes in the region by using remotely sensed data and to develop a standard for further analysis in the region that may be used in the management strategies. Landsat TM and ETM data are used in the study. Two remote sensing data preprocessing techniques, atmospheric correction and relative radiometric correction are used and compared after application of change detection to the extracted Land Use/Land Cover (LULC) information which is called post classification change detection. The effects of these two techniques are compared after thematic information extraction by accuracy assessment. The obstacles of the study are examined and solutions for these problems are provided for better information management. Furthermore, the resource use and coastal activities profile was drawn for the region to provide information for the decision making processes.Keywords Integrated Coastal Zone Management, Remote Sensing, Change Detection, Landsat, Satellite Images, Classification, Atmospheric Correction, Normalization, Accuracy Assessment