Düzlemsel elastisite problemlerinin sonlu elemanlar yöntemiyle dinamik analizi
The dynamics analysis of plane elasticity problems with finite element method
  1. Tez No: 151534
  2. Yazar: ALİ KARA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEYTULLAH TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzlemsel Elastisite, Düzlem Gerilme, Düzlem Şekil Değiştirme, Laplace Transform, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Plane Elasticity, Plane Strees, Plane Strain, Laplace Transform, Finite Element Method n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DÜZLEMSEL ELASTİSITE PROBLEMLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE DİNAMİK ANALİZİ Ali KARA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL Yıl: 2004, Sayfa: 142 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL : Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU : Yrd. Doç. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Bu tezde, düzlemsel elastisite problemlerinin dinamik yükler altında elastik ve viskoelastik analizleri incelenmiştir. Dinamik yükleme durumu için sonlu eleman formülasyonu Laplace uzayında Galerkin yöntemiyle yapılmıştır. Malzemenin homojen, izotrop ve lineer viskoelastik olduğu kabul edilmektedir. Viskoelastik malzeme durumunda, elastik-viskoelastik analojisi yardımıyla, malzeme sabitleri Laplace uzayında kompleks karşıtları ile değiştirilmektedir. Çözümlerde Kelvin viskoelastik modeli uygulanmıştır. Laplace uzayında bulunan çözümlerden gerçek uzaydaki çözümlere geçmek için uygun bir ters Laplace dönüşüm tekniği kullamlmıştır. Bu tezde, düzlemsel elastisite problemlerinin statik ve dinamik analizleri için genel amaçlı bilgisayar programlan geliştirilmiştir. Bulunan sonuçların literatür ile uyum içinde olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DYNAMICS ANALYSIS OF PLANE ELASTICITY PROBLEMS WITH FINITE ELEMENT METHOD AH KARA DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL Year: 2004, Pages: 142 Jury: Asst. Prof. Dr. Beytullah TEMEL : Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU : Asst. Prof. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN In this thesis, the dynamic behaviour of plane elasticity problems made of linear elastic and viskoelastic materials are investigated under time dependent loads. For the dynamic loading cases, the finite element formulation in the Laplece domain is presented using the Galerkin approximation. Materials are assumed to be homogenous, isotropic and lineer viskoelastic. In the viskoelastic material case, according to the correspondence principle, the material constants are replaced with their complex counterparts in the Laplace domain. In the solutions, the Kelvin model is employed. The solutions obtained are transformed to the time domain using an appropriate numerical inverse Laplace transform technique. General computer programs are developed for the static and dynamic analysis of the plane elasticity problems. The results obtained in this thesis are found to be in a good agreement with these available in the literature.