Termik santral uçucu küllerinin tekstil sanayi atık sularındaki boyar maddelerin gideriminde kullanımının araştırılması
Using the fly ash termal power platin in the removal of dyes from waste water of textile industry
- Tez No: 151533
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BELGİN BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, tekstil atık suyu, adsorpsiyon, boyar madde, Fly ash, textile effluent, adsorbtion, dyes n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TERMİK SANTRAL UÇUCU KULLERINrN TEKSTİL SANAYİİ ATIK SULARINDAKİ BOYAR MADDELERİN GİDERİMİNDE KULLANIMININ ARAŞTIRILMASI EldaULUOCAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman Yıl Jüri Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT 2004, Sayfa: 55 Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Prof. Dr. Birgül YAZICI Tekstil atıksularından boyar maddelerin gideriminde Afşin-Elbistan termik santral uçucu külünün adsorban olarak kullanımı amaçlanmıştır. Gerçek tekstil atıksularında 4 farklı ağırlıkta uçucu kül (10; 20; 30 ve 40 g), 5 değişik temas süresinde (5; 15; 30; 60 ve 90 dak ) ve 7 pH (2; 3; 4; 5; 6; 7 ve 8) değerinde renk parametreleri spektofotometrede saptanmaya çalışılmıştır. Temas süresi, 30 dakikadan sonra renk giderimi sabitlenmiş daha sonraki temas sürelerinde değişim söz konusu olmamıştır. Optimum renk giderim ortam pH'sı 7 olduğunda dengeye ulaşmıştır. 20 gramlık uçucu kül kullanımı optimum renk giderimini vermiştir. Datalann Langmuir adsorpsiyon izotermine uygunlukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS USING THE FLY ASH TERMAL POWER PLANT IN THE REMOVAL OF DYES FROM WASTE WATER OF TEXTILEINDUSTRYEldaULUOCAK DEPARMENT OF ENVIROMENT AL ENGINEERING SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury AsistProf. Belgin BAYAT 2004, Pages: 55 Asist.Prof. Belgin BAYAT Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Prof. Dr. Birgül YAZICI The aim of this study is to determine the adsorption of the dyes in a textile effluent using fly ash. Batch experiments were performed by containing 10,20,30,40 g fly ash and 5, 10, 15, 30, 60, 90 contact times at various pH. The effect of the reaction time, pH, and fly ash consentration of the solution on the adsorption of the textile effluent were studied. The batch experiments shows that the optimum adsorption seems in 20 g fly ash, 30 minutes contact time and at pH 7. Langmuir isotherm fitted the experimental data.