Büyükbaş hayvan çiftliklerinden kaynaklanan gübre atıklarının incelenmesi ve uygun arıtma sisteminin önerilmesi
Research of cattle farm manure wastes and suggesting suitable treatment system
  1. Tez No: 151639
  2. Yazar: BERNA BİLDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kompostlama, olgunlaşma, gübre, pasif havalandırma, basınçlı havalandırma, yığınlar, sıralı yığın, C:N, sıcaklık, yığın döndürücüleri, gübre yayıcılan. XIV, composting, curing, passive aeration, forced aeration, windrows, piles, C:N, temperature, windrow turners, manure spreaders. xv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZET Bu çalışma kapsamında Türkiye'de sığırcılıktan kaynaklanan atıkların kompost teknolojisiyle bertaraf! araştırılmıştır. Bu kapsamda kompost teknolojisi ayrıntılarıyla incelenmiş ve kompostlama işleminde dikkat edilmesi gerekli en önemli parametrelerin yığının sıcaklığı ve sızıntı suyu olduğu belirlenmiştir. Kompost işleminde yığın boyutlarının kompost içindeki hava akımı ve verimine etkisinin büyük olduğu görülmüştür. Türkiye'deki büyükbaş hayvan potansiyeli incelenmiş ve sığır kapasitesi ve dolayısıyla atık sorunu en fazla olan izmir'de pilot bir çiftlik seçilmiştir. Daha sonra anketle buradan toplanan datalar değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kompost teknolojisinin maliyet analizleri ve bitmiş kompostu değerlendirme araştırılmıştır. Nihai kompostun açıkta veya kapalı pazarlanarak ilk yatırım maliyetlerini çoğunlukla geri dönüştürdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dispose of the wastes which come from cattle farms in Turkey via compost technology has been researched within the presented study. In this content composting technology invesigated with details and It was found that the most critical parameters are temperature of pile and runoff water. The results indicated that pile sizes have influence on air movement and composting output. Cattle potential of Turkey has been investigated and since It has the most animal breeding capacity, the pilot farm is selected in İzmir. The datas which is collected from the farm was evaluated. Furthermore the costs of composting technology and the utulization of end compost has been investigated in this study. The results indicated that the bagged and bulk sales of end compost payback capital costs of farm.