Bilgi teknolojilerinin tarım ve hayvancılık sektöründe kullanım olanakları: Örnek bir uygulama
The potential use of information technologies in agriculture and livestock industry: An example application
- Tez No: 585786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAN KORUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ziraat, Science and Technology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çiftlik, Besi Çiftliği, Hayvancılık, Modern Besi Çiftliği, Tarım 4.0, Büyükbaş Hayvancılık, Hayvan Takip Sistemi, Farm, Animal Husbandry, Livestock Farming, Modern Livestock Farm, Agriculture 4.0, Cattle Breeding, Animal Tracking System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bilişim teknolojileri her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık sektöründe de önemini artırmakta, daha düşük maliyetle yüksek verimde üretim için temel bir kaynak niteliği taşımaktadır. Özellikle küçük besicilik işletmelerinde verilerin klasik yöntemlerle kayıt altına alınması; düşük üretime, verim kaybına ve yüksek işletme giderlerine yol açmakta, bununla birlikte öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olduğu halde hastalıklara bağlı hayvan ölümlerine neden olmaktadır. Bu çalışmada, özellikle kırsal kesimde profesyonel olarak yönetilmeyen besi çiftliklerinde uygulanması mümkün olan web tabanlı bir yazılım projesi ele alınacaktır. Günümüzde, rekabet gücünü artırmak isteyen her işletmede kullanılması artık bir gereklilik olan bilişim teknolojileri, bu projede de çiftlik sahiplerinin zamandan ve işletme giderlerinden tasarruf ederek, daha düzenli bir büyüme hızı yakalamalarına yardımcı olacaktır. Genel olarak bir besi çiftliğinin her anlamda iyileştirilmesi amacı, bu çalışmanın temelini oluşturacaktır. Besi çiftliği yöneticilerinin ihtiyaçları analiz edilmiş ve sistemin kullanıcı dostu arayüzü, sadece internet erişimi olan bir cihaza ihtiyaç duyarak zamandan ve mekandan bağımsız olarak çalışma şansını sunması ve çiftlik yöneticilerinin karar alma süreçlerine yardımcı olacak grafiksel raporlarıyla küçük ve orta büyüklükteki besicilik işletmeleri için kullanılabilirliği olan bir sistem ortaya çıkmıştır. Mevcut koşullarda çiftliklerdeki genel stok, alım satım takibi, sağlık kontrollerinin takibi, dönemsel olarak ağırlık takibi gibi önemli konuların takibini ve geçmişe yönelik incelenmesini kolaylaştıracak, işletme sahiplerinin karar alma süreçlerine destek verecektir. Sunulan örnek sistemin orta büyüklükte işletmelerde çiftlik çalışanları ile yöneticileri arasında bir köprü olması; küçük işletmelerde ise kolay veri girişi ve girilen verilerin güncellenmesi, işletme sahiplerine besihanenin genel durumu hakkında ayrıntılı bilgiler sunarak karar verme süreçlerine yardımcı olması açısından bir katkı sağlayacağı ön görülmektedir. İşletmelerin kendi iç süreçlerinden doğabilecek yeni ihtiyaçlara cevap verebilmesi için gelecekte yeni modüller eklenerek ya da mevcut modüllerin revizesi yapılarak daha verimli bir hale getirilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Information technology, as in every field, has been increasing its importance in the agricultural and animal husbandry sectors as well and it constitutes a fundamental source for an extraordinarily efficient production at a lower cost. Recording of data in conventional methods, particularly for small livestock enterprises, leads to low production, loss of productivity and high operating expenses. Furthermore, it causes animal deaths due to some diseases although they are foreseeable and preventable. This study is introducing a web-based software project which is applicable to stockbreeding farms, especially in rural areas which are not managed professionally. Nowadays, information technology, which has just become a necessity for use in any business that wishes to increase competitiveness, will also enable farm owners to capture a more regular growth rate, by saving time and operating expenses in this Project. In general, the objective of improving a livestock farm in every sense will form the basis of this study. The needs of stockbreeding farms managers have been analyzed and the user-friendly interface of the system, requiring only a device with access to the Internet, offering the chance to work independently of time and place, a system, which can be used for small and medium-sized livestock enterprises, has emerged with graphical reports which will help the decision-making processes of the farm managers. Under the current conditions, the system will faciliate the monitoring of important issues such as general stock on farms, tracking of purchase and sale, monitoring of medical checkups,monitoring of seasonal weight measurements and examining them retrospectively and also support the decision-making processes of business managers. The introduced sample system is projected to act as a bridge between farm workers and managers in medium-sized enterprises; and in smaller establishments, data entry and the ability to organize them on a regular basis and to provide a contribution to the livestock farmer with a summarised information about the overall situation. It is possible to render the system more efficient by adding new modules or revising existing ones to meet new needs that could possibly arise from internal processes of livestock establishments in future.