Karataş (Adana) kıyılarındaki paşabarbunyası (Upeneus moluccensis, Bleeker (1885) Mullidae, Teleostei, populasyonunda balıkçılık değerleri ile üreme, büyüme, ölüm oranlarının belirlenmesi
Estimation of the fisheries parameters reproduction, growth and mortality rates of the golden banded goatfish, (Upeneus moluccensis) Bleeker, 1885 Mullidae, Teleostei population from the Karataş (Adana) coasts
  1. Tez No: 151774
  2. Yazar: PELİN KÖKÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN SARIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Upeneus moluccensis, Reproduction, Age Growth, Mortality Rates ii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Doğu Akdeniz'de Karataş (Adana) açıklarından elde edilen paşa barbunyalarının (Upeneus moluccensis) yaş kompozisyonları, büyümeleri, ölüm oranlan, üreme mevsimleri ve eşey oranlan çalışılmıştır. Toplam olarak 572 adet örnek toplanmıştır. Bunlann %62.25'ini, dişiler; %37.75'ini ise erkeklerin oluşturduğu saptanmıştır. Boy-ağırhk ilişkileri dişilerde ve erkeklerde ayn ayn hesaplanmıştır. Buna göre erkeklerde W=0.0009L3'05; dişilerde ise W=0.0092L3T eşitlikleriyle gösterilen ilişkiler bulunmuştur. En büyük yaş grubunun erkek ve dişilerde VI. yaş grubu ile temsil edildiği saptanmıştır. Aylık olarak dişilerin gonodosomatik indeksleri incelenmiş ve üreme mevsimlerinin temmuz ayından başlayıp eylül sonuna kadar devam ettiği görülmüştür. Otolitleri alınarak yaş okumalan yapılmış ve büyüme sabitleri von Bertalanffy eşitliği kullanılarak hesaplanmıştır. Buna göre dişilerin büyüme sabitleri L
Özet (Çeviri)
The age composition, growth, mortality rate, spawning season, sex ratio of golden banded goatfish (Upeneus moluccensis) were studied on the basis of 572 individual, sampled from the Karataş (Adana) in the eastern Mediterraenan. Among them females made up %62.25, and males %37.75 of the samples. The length-weight relationships estimated separately for males and females. They were; W=0.0092L3 (,sand W=0.009L3 095. It was also found that, VFth age group was dominate for both males and females respectively. The monthly changes in gonodosomatic index (GSI) values for females indicated that the spawning occurred mainly in between of July and September. The age data derived from otolith reading were used to estimate of the growth parameters of von Bertalanffy equation. The estimated growth parameters in length for females were found to be Ur=27.94 cm, K=0.0K6 year“', to= -4,711, year, and for males, Lor>=25.11 cm, K=0,1 13 year”', t0= -4,037 year.