Çukurova Deltası Akyatan Av ve Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın çevreye uyumlu turizm potansiyeli açısından planlaması
Planning of Çukurova Delta-Akyatan Protected Area of Wild Life and Hunting of from the view of tourism potential convenient to the environment
  1. Tez No: 151773
  2. Yazar: ÜLKÜ HİLAL KAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKER ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm Planlaması, Akyatan Lagünü, Sulak Alanlar, Av ve Yaban Hayatı Koruma Alanı, Yöre Halkı, Ecotourism Planning, Akyatan Lagoon, Wetland, Protected Area of Wild Life and Hunting, Local People. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA DELTASI AKYATAN AV VE YABAN HAYATI KORUMA SAHASI'NIN ÇEVREYE UYUMLU TURİZM POTANSİYELİAÇISINDAN PLANLANMASIÜlkü Hilal KAÇAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLÎM DALI Danışman Yıl Jüri Prof. Dr. Türker ALT AN 2004, Sayfa: 162 Prof. Dr. Türker ALT AN Doç. Dr. Sancar OZANER Yrd. Doç. Dr. Berrin SİREL Bu çalışmada, Çukurova Deltası'nda yer alan Akyatan Yaban Hayatı Koruma Alam' mn ekoturizm potansiyeli incelenmiştir. Akyatan' daki mevcut korama statüleri, alanın önemli doğal kaynaklara sahip olduğunun bir göstergesidir. Uluslararası öneme sahip sulak alan niteliği taşıması, nesli tehlike altında olan canlı türleri ve onların yaşam ortamlarını barındırması alanın korunmasının gerekçeleridir. İncelemeler sırasında yöre halkının bir kısmının gelir düzeyinin düşük olduğu, temel gelir kaynaklarının tarım ve kısmen hayvancılık olduğu görülmüştür. Çalışmanın ortaya çıkış nedenleri ve amacı; alanın doğal güzelliklerin tanıtılması ve yöre halkına ek gelir sağlayacak aktivitelerin yapılabileceği ekoturizm çekim merkezinin oluşturulmasıdır. Böyle bir merkezin oluşturulmak istenmesindeki alt amaç ise; alanda koruma-kuilamm dengesini sağlayabilmektir. Çalışma sonunda alanın doğal yapısının, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlem, bitki inceleme (botanik) ve doğa yürüyüşleri gibi çevreye uyumlu turizm yani ekoturizm aktivitelerine uygun olduğu saptanmıştır. Planlama aşamasında da bu aktivitelerin yapılabileceği alanlar, güzergahlar ve gerekli olan diğer ekoturizm ait ve üst yapılan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTACT MSc THESIS PLANNING OF ÇUKUROVA DELTA -AKYATAN PROTECTED AREA OF WILD LIFE AND HUNTING OF FROM THE VIEW OF TOURISM POTENTIAL CONVENIENT TO THE ENVIRONMENT Ülkü Hilai KAÇAR DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof. Dr. Tiirker ALT AN 2004, Pages: 162 Prof. Dr. Tiirker ALT AN Assoc. Prof. Dr. Sancar OZANER Assist. Prof. Dr. Berrin SİREL In this study, the ecotourism potential of Akyatan Protected Area of Wild Life iocated in Çukurova Delta is investigated. The available protection status in Akyatan is an indication that the area has valuable natural resources. Having a quality of wetland that has international importance, having animal species under extinction and their habitats, are tha reasons of protection of the area. During the investigation, it was seen that the economic level of the some local people is low and that they have sources of income agriculture and partly stock raising. Also the reasons of appearance and the aim of the study are the naturel beauty of the area's being introduced and being constituted of ecotourism attraction center in where the activities which will provide extra income to local people can be done. The sub-aim of intention of establishing of such a center like this is to be able to provide the balance of protection-usage in the area. At the and of the study, it is stabilized that the natural structure of the area is convenient for environment fit tourism, thus ecotourism activities such as nature photographing, bird wathcing, study of plants (botany) and nature walking. Also at the stage of planning it is determined that the areas where these activities can be carried out, destinations and the other necessary ecotourism sub and top-structures.