Toprak - bitki - atmosfer sisteminde buğdayın (Triticum aestivum L.) büyüme, gelişme ve veriminin matematiksel modellenmesi
Mathematical modelling of growth, development and yield of wheat (Triticum aestivum L.) in soil - water - atmosphere system
  1. Tez No: 151791
  2. Yazar: METİN MÜJDECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALHAN SARIYEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agroecosystem, simulation, mathematical models, wheat, leaf area index
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz DOKTORA TEZf TOPRAK-BİTKÎ- ATMOSFER SİSTEMİNDE BUĞDAYIN {Triiicum aestivum L.) BÜYÜME, GELİŞME VE VERİMİNİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ Metin MUJDECÎ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Aihan L. SARIYEV Yi! : 2004, Sayfa: 148 Jüri: Prof. Dr. Alhan L. SARIYEV Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Prof. Dr. Müjde KOÇ Doç. Dr. Farız MİKAİLSOY Yrd. Doç. Dr. Veysel POLAT Bu çalışma, Çukurova koşullarında verim potansiyeli yüksek Seri-82 buğday (Triiicum aestivum L.) çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çevre faktörleri (meteorolojik faktörler ve toprak faktörleri) ile bitki morfolojik özellikleri arasında ilişkiler kurulmuş ve matematiksel modeller üretilmiştir. Toplam bitki su tüketimi, toprak yüzeyinden maksimum buharlaşma hızı, çiçeklenme dönemindeki günlük kuru madde miktarındaki maksimum artış hızı değerleri, toprak suyu matrik emişi/stoma direnci ilişkileri, transpirasyon, yaprak alan indeksi, fotosentez ve respirasyon hızı v.b. alt modeller sistemli biçimde ilişkilendirilerek, buğdayda verim tahmini için öneriler geliştirilmiştir. Sonuçta her alt modelin, simülasyon değerleri ile gerçek deneysel değerleri karşılaştırılmış ve uygulanan istatistiksel değerlendirmelerin göstergeleri (korelasyon katsayısı, determinasyon katsayısı ve nispi hata), model sonuçları ile ölçüm değerlerinin uyumlu olduğunu ortaya koymuştur. Anahtar kelimeler : Agroekosistem, simülasyon, matematiksel modelleme, buğday, yaprak alan indeksi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS MATHEMATICAL MODELLING OF GROWTH, DEVELOPMENT AND YIELD OF WHEAT {Triticum aestivum L.) IN SOIL- WATER-ATMOSPHERE SYSTEM Metin MÜJDECİ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Alhan L. SARIYEV Year : 2004, Pages: 148 Jury: Prof. Dr. Alhan L. SARIYEV Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Prof. Dr. Müjde KOÇ Assoc. Prof. Dr. Fariz MİKAİLSOY Asst. Prof. Dr. Veysel POLAT This study was conducted on Seri-82 (Triticum aestivum L.) wheat variety, commonly grown in Adana region. Environmental conditions, such as climate and soil conditions associated with plant morphological characters were evaluated and mathematical models were generated. The total plant water consumption, maximum evaporation rate from the soil, the values of maximum increase rate in the daily dry matter amount at the anthesis stage, soil water matric absorption-stoma resistance interactions, transpiration, leaf area index, photosynthesis and respiration rate equations etc. sub-models were systematically interrelated consequently, productivity suggestions were proposed for wheat. As a result the values of simulation and real experimental values of the each submodel were compared to and applied statistical evaluations indications (correlation constant, determination constant and relative deviation) revealed that the model results and the measurement values were correlated well with each other.