Borik asit'in insan periferal lenfositlerinde in vitro kromozom aberasyonu ve kardeş kromatid değişimi üzerindeki etkileri
Effects of boric acid on in vitro chromosome aberration and sister chromatid exchang in human peripheral lymphocytes
  1. Tez No: 151798
  2. Yazar: MEHMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TOPAKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan periferal lenfositleri, borik asit, KKD, Human peripheral lymphocytes, boric acid, SCE, CA II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ borik asit'in insan periferal lenfositlerinde in vitro kromozom aberasyonu ve kardeş kromatid değişimi üzerindeki etkileri Mehmet ARSLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Yıl : 2004, Sayfa: 63 Jüri : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr.Rüştü HATİPOĞLU Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri İLA Bu çalışmanın amacı, besinlerde antimikrobial madde olarak kullanılan Borik asit'in genotoksik etkisinin olup olmadığını insan periferal lenfositlerde kromozom aberasyonu (KA) ve kardeş kromatid değişimi (KKD) testi ile araştırmaktır. Bu çalışmada borik asit KKD'yi genellikle etkilememiştir. Borik asit'in 48 saat'lik muamele süresinde KKD doza bağlı olarak istatistiki bir artış göstermiştir. Ayrıca KA'h hücre sayısı ve KA(Kromozomal Aberasyon)/ hücre 24 saat'lik 400 ug/ml dışında tüm dozlarda önemli derecede artığı bulunmuş ve bu artış doza bağlı olarak gerçekleşmiştir. Bunun yanında borik asit ile 24 ve 48 saat muamele edilen kültürlerde mitotik indeksin (MI) ve 48 saat muamele edilen kültürlerde replikasyon indeksinin (RI) doza bağlı olarak düştüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS OF BORIC ACID ON IN VITRO CHROMOSOME ABERRATION AND SISTER CHROMATID EXCHANG IN HUMAN PERIPHERAL LYMPHOCYTES Mehmet ARSLAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Year : 2004, Pages: 63 Jury : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr.Rüştü HATİPO?LU Assist.Prof. Dr. Hasan Basri İLA The aim of this study was to determine possible genotoxic effects of boric acid, which is used as an antimicrobial agent in food; by using chromossomal aberation and sister chromatid exchange tests in human peripheral lymphocytes. Boric acid generally has no effect on the SCE. Sister chromatid exchange increased in 48 h by dose-dependent manner. And also, it was found that cell number with CA and CA/cell were significantly increased in all Boric acid (BA) concentrations except for 400 ug/ml at the 24 h. This increasing was depended on the BA concentration. In addition, it was observed that MI was decreased depending on the concentration of BA in the cell cultures for 24 and 48 h, and for 48 h respectively.