Çukurova koşullarında bazı buğdaygil yem bitkilerinin çim alan oluşturma performansları ve yem potansiyellerinin saptanması üzerine bir araştırma
A research on determining the turf performance and herbage potential of some under Çukurova conditions
  1. Tez No: 151799
  2. Yazar: SARE BELGİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEYİS TANSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil alan, çim bitkisi, ot verimi, Akdeniz İklimi, Turf grass, grass forages, herb yield, Mediterranean Climate
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz YÜKSEK LİSANS ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BAZI BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİNİN ÇİM ALAN OLUŞTURMA PERFORMANSLARI VE YEM POTANSİYELLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sare Belgin ÖZTÜRK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Veyis TANSI Yıl: 2004 Sayfa:77 Jüri : Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Turan SAGLAMTİMUR Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Bu araştırma, Çukurova ekolojik koşullarına uygun buğdaygiller ve buğdaygillerin karışım oranlarının yeşil alan oluşturma performansları tesbit edildi. Bu denemede kullanılan bitkiler çok yıllık çim {Lolium perenne L.), kırmızı yumak {Festuca rubra L), çayır salkım otu {Poa pratensis L.), kamışsı yumak {Festuca arundinaceae Schreb.) ve köpekdişi ayrığı (Cynodon dactylon L.) bitkileridir. Bu araştırmada; Lolium perenne L. (1), Cynodon dactylon L. (2), Poa pratensis L. (3), Festuca arundinaceae Schreb. (4), Festuca rubra L. (5) olmak üzere 5 çim bitkisi saf olarak (1,2,3,4,5), ve bunların 3'lü karışımları (1+2+3, 1+2+4, 1+3+4, 2+3+4, 1+2+5, 1+4+5, 2+4+5) kullanılmıştır. Araştırma Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Uygulama Alanı'nda yaz döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. 12 ayrı çim seçeneği 1.5 m* 1.5 m =2,25m2'lik parsellerde denenmiştir. Bitkilerin çim alanı oluşturmadaki performanslarını belirlemek için, çim kalitesi, bitkilerin renk değişimleri, doku ve toprağı kaplama özellikleri tespit edildi. Kısa boyluluk, bol kardeşlenme, estetik görünüm, yeşil renk hızlı rejenerasyon gibi yeşil alana uygunluk özellikleri açısından araştırmada kullanılan bitkiler 1-5 puan arasında sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Bitkilerin yem potansiyellerini belirlemek içinde bitki boy uzunlukları, yeşil ot verimleri, kuru ot verimleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON DETERMINING THE TURF PERFORMANCE AND HERBAGE POTENTIAL OF SOME GRASSES UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS Sare Belgin ÖZTÜRK UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS Supervisor : Prof.Dr. Veyis TANSI Year : 2004 Pages: 77 Jury : Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ In this study the best mixed rations and turf performance of different grasses for Çukurova Ecological conditions has been determinated. Lolium perenne L., Festuca rubra, Poa pratensis L., Festuca arandinaceae Schreb and Cynodon dactylon (L.) Pers. were used as plant material. In this study these grasses were investigated as pure stand and trio mixtures of them were investigated. Field trials were arranged in randomized complete block design with three replications at the experimental Area of Field Crops Department of Çukurova University, Agriculture Faculty during the summer one period. But, data were analiysed according the split block design because more than cuts were obtained from same plot. Twelve different turfs performance were applied in plot the size of 2,25 m2 (1,5*1,5) in order to turf performance, turf quality, colour, structure and covarage percentage were determined. Also the plants were scored from 1-5 for some characters such aş, shortness, vigorous tillering, esthetic appearance, green color, rapid regrowth. Also in order to determinate forage performance plant height dry and green herbage yield were found.