Türkiye'de selekte edilen bazı satsuma ve klemantin mandarin tiplerinin verim ve meyve özelliklerinin belirlenmesi
The determination of the yield and fruit characters of some satsuma and clementine mandarin types selected in Turkey
  1. Tez No: 151832
  2. Yazar: MERAL İNCESU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Satsuma, Clementine, Selection breeding, Citrus, Clonal selection
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE SELEKTE EDİLEN BAZI SATSUMA VE KLEMANTIN MANDARİN TİPLERİNİN VERİM VE MEYVE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Meral İNCESU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Önder TUZCU Yıl: 2004, Sayfa: 151 Jüri : Prof. Dr. Önder TUZCU : Prof. Dr. Turgut YEŞİLOĞLU : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Bu çalışmada, 1979-1991 yılları arasında Türkiye turunçgil bölgelerinden selekte edilen 23 adet Satsuma ve 7 adet Klemantin mandarini tipinde seleksiyon çalışmasının ikinci aşaması olarak Adana ekolojik koşullarında verim, meyve özellikleri ve bitkisel özellikler 23 pomolojik, 2 bitkisel özellik analiz ve ölçümlerle değerlendirilmiş ve her özellik için olumlu sonuçlar veren tipler ortaya konulmuştur. Ayrıca, tartılı derecelendirme yöntemi uygulanarak bütün özellikler bakımından en olumlu sonuçlan veren tipler saptanmıştır. Çalışma sonucunda ağaç başına ortalama verimi en yüksek tipler Satsuma mandarininde 11/1 I, 4/2 I ve 62 A, Klemantin mandarininde ise 22 D tipleri belirlenmiştir. Taralı derecelendirme yöntemi ile yapılan değerlendirmede ise Satsuma mandarininde 30/1, 4/2 I ve 13/2 I tipleri, Klemantin mandarininde ise 90 A ve 22 D tipleri en iyi sonuçlan veren tipler olarak belirlenmişlerdir. Anahtar Kelime: Satsuma, Klemantin, Seleksiyon ıslahı, Turunçgil, Klon ıslahı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF THE YIELD AND FRUIT CHARACTERS OF SOME SATSUMA AND CLEMENTINE MANDARIN TYPES SELECTED IN TURKEY Meral İNCESU DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Önder TUZCU Year: 2004, Sayfa: 151 Jury : Prof. Dr. Önder TUZCU : Prof. Dr. Turgut YEŞİLO?LU : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ In this study, the yield and fruit characters of twenty three satsumas and seven Clementine mandarin types selected in citrus growing regions of during 1979- 1991 years were examined in Adana ecological conditions during 2000-2002 years as the second stage of the citrus selection projects. Twenty three pomologic and two vegetatif characters were evaluated with analyses and measurements so, the types which has the best results for each one of the characters were determined. Besides, the clones that were shown superior performance were found by using weighed averaged method. As a result 11/1 1, 4/2 I ve 62 A, Satsuma and 22 D Clementine types were determined with the highest yield per tree. The best types were found 30/1, 4/2 1 ve 13/2 I Satsumas and 90 A ve 22 D Clementines by using weighed averaged method.