β-Glucan'ın sağlıklı Nil Tilapia (Oreochromis niloticus)' larında bazı hemotolojik ve immünolojik parametreler üzerine etkisi
Influence of β-Glucan on some haematological and immunological parameters of healthy Nile Tilapia (Oreochromis niloticus)
- Tez No: 151908
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSEL ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Nil Tilapiası (Oreochromis niloticus L.), îmmünostimülant, Beta-Glucan, Hematoloji, İmmün Sistem
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ {3-GLUCAN' İN SAĞLIKLI NİL TİLAPIA (Oreochromis niloticus)' LAKINDA BAZI HEMATOLOJİK VE İMMÜNOLOJİK PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ SELÇUK DUMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Aysel SAHAN Yıl 2004, 26 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Aysel SAHAN Prof.Dr. İbrahim CENGİZLER Yrd.Doç.Dr. Ercüment GENÇ Bu araştırmada, bir immünostimülant olan beta-glucan' m Nil Tilapia (Oreochromis niloticus L.)' lanna farklı dozlarda uygulanması sonrası hematolojik ve immünolojik parametreler üzerine olan etkileri incelenmiştir. Glucan balıkların yemlerine %0.5, %0.1 oranlarında karıştırılmıştır. iki hafta boyunca günlük olarak canlı ağırlıklarının %2 'si kadar yem ile beslenen balıklarda hematokrit (Hct), hemoglobin (Hb) ve fagositik aktivite değerleri incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda %0.5 ve %0.1 oranında glucan uygulanan balıkların hematokrit (Hct) ve fagositik aktivite değerlerinde kontrol grubuna göre artış olduğu saptanmıştır. Bütün grupların hemoglobin (Hb) değerlerinde ise bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INFLUENCE OF p-GLUCAN ON SOME HAEMATOLOGICAL AND IMMUNOLOGICAL PARAMETERS OF HEALTHY NILE TILAPIA (Oreochromis niloticus) SELÇUK DUMAN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asist.Prof.Dr. Aysel SAHAN Year 2004, 26 Jury : Asist.Prof.Dr. Aysel SAHAN Prof. Dr. Ibrahim CENGİZLER Asist.Prof.Dr. Ercüment GENÇ In this study, effect of beta-glucan on immunological and haematological parameters in Nile Tilapia {Oreochromis niloticus L.) after different levels of administrations were investigated. Fish were fed the control and experimental diets containing glucan at 0.5 %, 0. 1 % levels for two weeks and the feeding rate was 2 %. During experiment hematocrit (Hct), haemoglobin (Hb), and the values of phagocytic activities were determined. At the end of the investigations, hematocrit and phagocytic activity values of fish fed with the diets containing two levels of glucan were higher than that of fish fed with control diet. There was no any significant difference on the haemoglobin values of different groups. Key Words : Nile Tilapia {Oreochromis niloticus L.), Immunostimulant, Beta- Glucan, Haematology, Immun System