A multi - factor analysis model to determine the use value of enclosed outdoor spaces
Binalarla tanımlanmış dış mekanların kullanım değerini saptamaya yönelik çok faktörlü bir analiz modeli
  1. Tez No: 152272
  2. Yazar: DİLEK YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Binalarla tanımlanmış dış mekanlar, kampus çevreleri, kullanım değeri, eko-davranışsal yaklaşım, faktörler ve fiziksel nitelikler. XIX, Enclosed outdoor spaces, campus environments, use value, eco- behavioral approach, factors and physical features. xiv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu tez çalışması binalarla tanımlanmış dış mekanların kullanım değerini analiz etmekte; bu kavramın önceki araştırma sonuçlan ve mevcut literatürün incelenmesi sonucunda elde edilen faktörlerle ilişkisini incelemektedir. Buna göre, araştırmanın amaçlan şöyle ifade edilebilir ¦“Kullanım değeri”kavramını anlamak, analiz etmek ve değerlendirmek, ¦“Kullanım değeri”kavramı ile önceden tahmin edilen faktörler arasındaki ilişkileri; kullanım değerinin bu faktörlere nasıl ve ne derece bağımlı olduğunu araştırmak, ¦ önceden tahmin edilen faktörlerin etkilerini araştırmak suretiyle önerilen modelin geçerliliğini test etmek ve son olarak, - Gelecekte binalarla tanımlanmış dış mekanların tasarımında gözönünde bulundurulabileceği düşünülen, bu mekanları çekici, hoş, davet edici kılan bazı önermelerde bulunmak ve böylece binalar arasındaki yaşamın kalitesini yükseltmek. Araştırmanın problem alanına, çevresel tasarım kuramını geliştirmekle ilgili bir disiplin olan çevre-davranış çalışmalarının perspektifinden yaklaşılmıştır. Çevre- davranış etkileşimini açıklayan modeller arasında, eko-davranışsal yaklaşım bu çalışma için uygun bir zemin hazırlamaktadır. Tasarlanmış bir çevrenin ekolojik analizi insanları ve çevreyi birbirine bağlayan mekanizmanın doğası üzerinde durmakta ve insan davranışının mekansal özelliklerini incelemek için yöntemler önermektedir. Ekolojik psikolojinin gücü çevre üzerinde odaklanmasından kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda, ekolojik psikoloji“aktivite-mekan”ile temel olarak aynı olan“davranış üniteleri”kavramını ortaya koymaktadır. Davranış ünitesi kuramına göre çevre belirli aktivite ve davranışları destekleyen bir davranış üniteleri kümesidir. Böylece, davranış üniteleri“doğal yaşam birimleri'' olarak belirli bir zaman diliminde, aktivite ve yerin sürekli bir birleşimi olarak tanımlanabilir. Bu bakış açısına göre binalarla tanımlanmış dış mekanların kullanım değerini daha iyi kavramak, öncelikle aşağıdaki iki temel kuramsal konu üzerinde odaklanmayı gerekli kılan ¦ Davranış üniteleri ve bu ünitelerin sosyal ve kültürel bağlamlarını kapsayan insanlar (bireyler ya da gruplar) ve yer arasındaki ilişkiler, ¦ Çevresel ipuçları, algılama, anlam ve çevresel destekleyiciler yoluyla kullanıcıların fiziksel çevre hakkındaki bilgi işleme süreci. Binalarla tanımlanmış dış mekanların kullanım değeri bu çalışmada; ¦ Aktivite çeşitliliği (farklı aktivite türlerinin sayısı) ¦ Aktivitelerin sıklığı (kullanıcıların her bir aktiviteyi haftada kaç kez yaptıkları) ¦ Kullanım yoğunluğu (belirli bir zaman dilimdeki toplam kullanıcı sayısı) ¦ Mekanda kalış süresi (kullanıcıların söz konusu mekanda bir haftada toplam geçirdikleri süre)' nin bir birleşimi olarak tanımlanmıştır. XVBu çalışmanın temel hipotezi, kuşatılmış dış mekanların kullanım değerini etkileyen fiziksel, sosyo-kültürel, iklimsel vb. pek çok faktörün olduğu görüşüne dayanır. Bu bağlamda, binalarla tanımlanmış bir dış mekanın toplam kullanım değeri tüm bu ilişkili faktörlerin hem karşılıklı etkileşimi, hem de kapsamlı bir birleşimi sonucunda oluşur. Her biri çeşitli derecelerde kullanım değeri üzerinde etkili olan bu faktörler bir arada, binalarla tanımlanmış dış mekanların kullanım değerini saptamaya ve değerlendirmeye yönelik bir analiz modeli oluşturabilirler. Kullanım değeri üzerinde etkili olabilecek faktörler burada fiziksel nitelikler, tanımlanmışlık, estetik-görsel nitelikler, yaya hareketi, bağlam, planlanmış aktiviteler, zaman aralığı ve kullanıcı profili olarak saptanmıştır. İkinci temel hipotez, kullanım değerinin bileşenleri olan aktivitelerin çeşitliliği, sıklığı ve süresinin, eylemler için ipucu sağlamaları nedeniyle mimari ve fiziksel niteliklerin etkileri sonucunda oluştuğu konusundadır. Bu bağlamda çalışmanın ikincil derecedeki hipotezi, dış mekanların tanımlanmışlık derecesinin kullanıcıların o mekanı kullanma şeklini etkileyebileceğidir. Binalar tarafından çevrelenmiş olmak, çevreleyen binaların kullanıcısı olan olası bir kullanıcı grubunun bina yakınındaki dış mekanları kullanmasını sağlar. Aynı zamanda ”sınır etkisi“ ne bağlı olarak binalar etrafında, kullanım yoğunluğu ve örüntülerinin binalardan uzaktaki alanlara göre farklılaşma eğiliminde olduğu bir etki alanı yaratır. Tüm bu hipotezleri test etmek için bu çalışmada çok teknikli bir yöntem kullanılmıştın ¦ Tanımlayıcı analiz: Fotoğraflar ve alanda alınan notlarla kullanım değeri ile ilişkili olabilecek mekanın fiziksel niteliklerini kaydetmek. ¦ Alan gözlemleri: Yere özel bilgi sağlayan yani ”kim“, ”nerede“, ”ne yapıyor“ u anlatan davranışsal haritalama için kullanıcıların sistematik olarak gözlemlenmesi, ¦ Anketler: Kullanım değeri bileşenleri ve tahmin edilen faktörler arasındaki ilişkileri bulmak amacıyla 209 kullanıcıyla yüz yüze yapılan anketler. Dış mekanlarında çok çeşitli öğrenci aktiviteleri için yerler sunan kampus çevreleri alan çalışması için uygun görülmüştür. Alan çalışması Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampusu'nda yapılmıştır. Bu kampus çevresinin seçiminden önce, Ankara ve İstanbul'da yedi farklı kampus ziyaret edilmiştir. Tüm bu kampuslar arasında, Türkiye'nin en eski ve en büyük kampuslarından biri olarak, ODTÜ Kampusu'nun dış mekan kullanımının değişmeyen ve tutarlı bir karakterde olduğu görülmüştür, ûn gözlemler sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda kampus içindeki ana yaya aksı üzerinde en yoğun kullanılan üç mekan seçilmiştir. İlk olarak tanımlayıcı analizlerle seçilen bu mekanların başarılı ve başarısız nitelikleri tespit edilmiş, daha sonra mekanı çevreleyen cepheler, girişler, mekandaki odak noktaları, geçiş mekanları gibi belirli elemanlar analiz edilmiştir. Gözlemler haftanın beş günü saat 12.10-13.10 arasında seçilen bu üç mekan için ayrı ayrı yapılmıştır. Gözlemlere göre seçilen mekanların içindeki farklı konumların fiziksel nitelikleri doğrultusunda farklı kullanım örüntülerini desteklediği bulunmuştur, örneğin, mekanın sınırlarında yer alan alçak duvarların, kısa süreli oturma- dinlenme, sigara içme, etrafı seyretme gibi aktiviteleri desteklediği, diğer taraftan ağaçlı, gölgelik açık-çimen alanların yeme-içme, okuma, sohbet etme, çimende uzanma-uyuma, müzik dinleme gibi pek çok farklı aktiviteyi desteklediği fark edilmiştir. Bu bağlamda, ağaçlı çimen alanların bu alan çalışması için en çok ”davranış üreten" fiziksel eleman olduğu saptanmıştır, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bulundukları yerden gelen-geçen insanları görebilecekleri alçak duvarları ve bankları tercih etmişlerdir. Bu bağlamda, banklar, oturulan alçak duvarlar, gölgeli çimen alanlar kuşatılmış dış mekanların kullanım değeri üzerinde en etkili olan fiziksel elemanlardır. xviBütün mekanlarda çevreleyen binaların ana girişleri ya da ön bahçeleri (karşılama mekanları) çok yoğun kullanılmıştır. Kullanıcıların çoğunluğu bu bölgeleri elverişli- uygun ve evleri kabul ettikleri kampusdeki kendi bölümlerine en yakın yerler olarak tanımlamışlardır. Aksine, iç mekan ile dış mekan arasında ilişkinin olmadığı cephelerin düz sınırları boyunca kullanım yoğunluğunda belirgin bir azalma vardır ki, bu da iç ile dış arasındaki sınır koşullarının kullanım yoğunluğunu desteklediğini göstermektedir. Benzer şekilde, kullanım çevreleyen binalara yakın alanlarda, yaygın bir kullanım örüntüsü olan açık-çimenlik alanlara kıyasla çok daha yoğun bir karakter gösterir. Hem aktivite türlerinin hem de aktivitelerin süresinin ön bahçelerde uzaktaki alanlara kıyasla farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir, örneğin, kullanıcılar çimenlik açık alanlarda gruplar halinde sohbet etme, oyun oynama, okuma, müzik dinleme gibi aktivitelerle ortalama yirmi dakikadan üç saate kadar vakit geçirirken; çevreleyen binaların ön bahçelerinde buluşmak üzere arkadaşlarını beklerken, tesadüfen arkadaşlarıyla karşılaşıp ayaküstü sohbet ederken maksimum on yada onbeş dakika vakit geçirmektedirler. Anketlerin değerlendirilmesi için kullanılan istatistiksel analizler üç aşamada gerçekleştirilmiştir: 1. Faktör analizi: Her bir bağımsız değişkene faktör analizi uygulanarak kullanıcıların bu değişkeni kaç alt değişkenle algıladığı saptanmış, 2. Korelasyon analizi: Bulunan her bir alt değişken bağımlı değişkenlerle ikili setler halinde korelasyon analizine tabi tutulmuş, 3. Çoklu-regresyon analizi: Son olarak her bir bağımlı değişkeni açıklamak için, tüm bağımsız değişkenlere bir arada regresyon analizi yapılmıştır. Korelasyon analizleri sonucunda bulunan R değerlerinin yüksek olmayışı bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında çok kuvvetli ilişkilerin olmadığını göstermektedir. Bulunan bu değerler bağımlı değişkenleri tek bir tek bir değişkenle açıklamanın mümkün olmadığı ve bu alanda pek çok değişkenin etkili olabileceği düşüncesine yol açmaktadır. Bu da aslında araştırmanın varsayımını desteklemekte ve bu alanda çoklu regresyon analizleri yapmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu analizler ile her bir bağımlı değişkeni açıklayan bağımsız değişkenler seti bulunmuştur. Hem gözlemler, hem de korelasyon ve regresyon analizleri gözönünde bulundurulduğunda her bir bağımsız değişkenin bağımlı değişkenlerle ilişkileri hakkında şu sonuçlara ulaşılmıştır: Fiziksel nitelikler: Fiziksel nitelikler mekanda kalma süresi ve aktivite çeşitliliği ile ilişkiler göstermiştir. Bu değişken niceliksel analizlerde önem derecesi olarak altıncı sırada yer almasına rağmen, hem gözlemler, hem de açık-uçlu sorulara verilen yanıtların analizine dayanarak, davranış örüntülerinin çevrenin fiziksel niteliklerine göre değiştiği, bunun da fiziksel niteliklerin kullanım değeri üzerindeki etkisinin bir göstergesi olduğu söylenebilir. Tanımlanmışlık: Çevreleyen binaların kullanım sıklığı tüm bağımlı değişken bileşenleriyle önemli ilişkiler göstermiştir. Buna göre, kullanıcılar dış mekanı çevreleyen binaları ne kadar sık kullanırlarsa, dış mekanda da o kadar çok vakit geçirmekte, daha farklı aktivitelerle uğraşmakta ve bu aktiviteleri daha sık yapmaktadırlar. Diğer taraftan niceliksel analizlere göre tanımlanmışlık altında ele alınan diğer bileşenler örneğin geçiş mekanları, algılanan tanımlanmışlık derecesi, sınır koşullan kullanım değeri üzerinde çok önemli bir etki göstermemiştir. Estetik-görsel nitelikler: Kullanıcılar mekanı güzel, çekici, davet edici, rahat, özgün bulduktan zaman, kısaca zihinlerinde mekanla ilgili pozitif bir imge oluşturduklarında mekanda daha uzun zaman geçirmektedirler. Bağlam: Bağlam kullanım değerinin tüm bileşenleri ile ilişkili bulunmuştur. Buna göre, eğer dış mekan tüm kampus içinde merkezi bir konumdaysa, kolaylıkla xviiulaşılabiliyorsa ve kullanıcıların kampus içindeki günlük dolaşımları üzerindeyse o mekandaki özellikle aktivite çeşitliliğinin yüksek olması beklenmektedir. Mekansal düzen: Mekansal düzenin kullanım değerinin tüm bileşenleriyle ilişkili olduğu ancak özellikle mekanda kalış süresini etkilediği bulunmuştur. Önceden planlanmış aktiviteler: Modelin en önemli faktörlerinden biri olarak hem aktivitelerin çeşitliliği hem de mekanda kalış süresi üzerinde önemli etkileri olduğu saptanmıştır. Yaya hareketi: Yaya hareketi aktivite çeşitliliği ve mekanda kalma süresi ile ilişki göstermiştir. Mekanın içinden geçen insan sayısı arttıkça kullanıcıların mekanda geçirdikleri süre de artmaktadır. Zaman aralığı: Kullanıcıların %62.5'i dış mekanları baharda daha sık kullandıklarını belirtmişlerdir. F test analizi mevsime göre farklılaşmanın sadece bireylerin mekanda kalış süresi üzerinde etkili olduğu göstermiştir (f:4.25, p:0.01). T test analizine göre, gün içindeki zaman diliminin bağımlı değişkenler üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmamıştır. Bununla birlikte, kullanıcıların %41.5'i dış mekanları öğlen saat 12.00-14.00 arasında, %36.1'i ise öğleden sonra 14.00-17.00 arasında daha sık kullandıklarını belirtmişlerdir. Kullanıcı profili: Kullanıcıların dış mekan kullanımına yönelik alışkanlık ve eğilimleri aktivitelerin çeşitliliği ve mekanda kalma süresi üzerinde önemli etkiler göstermiştir, öğrenciler kampusta bulundukları toplam süre arttıkça (ki bu öğrenciler master ve doktora öğrencileridir) dış mekanları daha az kullanmakta ve dış mekanlarda daha vakit geçirmektedirler. Cinsiyetin etkilerini görmek için yapılan T test sonuçlarına göre, kadınların erkeklere göre mekanda kalış sürelerinin daha fazla olduğu (t: 3.19, p:0.00) ve mekanda erkeklere oranla daha farklı aktivite çeşitleriyle (t:2.35, p:0.02) meşgul oldukları görülmüştür. Bu araştırma kuşatılmış dış mekanların kullanım değerini etkileyen pek çok faktör olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu faktörlerden bazılarının kullanım değeri üzerinde çok etkiliyken, diğerlerinin daha az etkili olduğu bulunmuştur, özetle niceliksel bulgular bağımsız değişkenlerin önem sırasını şöyle ortaya koymuştun 1. Tanımlanmışlık 2. Planlanmış aktiviteler 3. Mekansal düzen 4. Kullanıcı profili 5. Bağlam 6. Fiziksel nitelikler 7. Yaya hareketi 8. Estetik-görsel nitelikler ve 9. Zaman aralığı. Bu çalışma yukarıda bahsedilen faktörlerin önemlerini gösterirken, aynı zamanda çalışmanın başında göz önüne alınmamış, gelecekteki araştırmalarda birer faktör olarak düşünülmeye aday olan yeni etkileri ortaya çıkarmıştır: ¦ Kullanım yoğunluğu yüksek olan binalara yakınlık, ¦ Görünebilirlik-iyi görüş alanlarının varlığı, ¦ Diğer insanların varlığı, ¦ Mekanla duygusal bir bağın oluşmuş olması, ¦ Oturma mekanı ve gölgeli mekanlar. özetle, binalarla tanımlı dış mekanların kullanım değerinin bir arada çalışan pek çok faktöre bağlı olduğu unutulmamalıdır. Ancak farklı durumlarda faktörlerin bazıları diğerlerinden daha önemli olabilir. Daha da önemlisi, çalışmanın bulguları gelecekte binalarla tanımlanmış dış mekanların tasarımı ve bu mekanlardaki kullanım XVIIIörüntülerinin zenginleştirilmesi için bazı önermelerde bulunabilir, ancak bunlar genellenebilir bir tasarım rehberi oluşturamaz. Sonuç olarak, bu çalışmada önerilen model, binalarla tanımlanmış dış mekanların kullanım değerini saptamak ve değerlendirmek için kullanılabilir, tasarım aşamasında tasarımcılara rehberlik edebilir ve gelecekteki araştırmaları yönlendirebilir. Aynı zamanda, bu model yalnızca uygulama alanında çalışan mimarlara, peyzaj mimarlarına ve kent tasarımcılarına değil; planlamacılara, psikologlara ve diğer sosyal araştırmacılara da yardımcı olabilir. Tüm bu disiplinler bu araştırmanın sonucu olan bilgiden yararlanabilirler.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the concept of“use value”of enclosed outdoor spaces, and examines its relationship with the presumed factors, which are derived from an existing body of literature and earlier research results. Accordingly, the objectives of this research can be stated as the following: ? To understand, analyze and evaluate the concept of use value, ? To look into the relationship between the concept of use value and some certain factors, to search for how and to what extent use value is dependent on these factors, ? To test the validity of the proposed model by searching for the effects of these presupposed factors and finally, ? To obtain some implications which make these spaces inviting, attractive and nice for the design of enclosed outdoor spaces in future, and thus raise the quality of life between buildings. The problems of this research have been approached from the perspective of environment-behavior studies, which is a discipline concerned with developing the theory of environmental design. Among the models of environment-behavior interaction, the eco-behavioral approach comprises a suitable base for this study. The ecological analysis of a designed environment emphasizes the nature of mechanisms that link people and environments and proposes the means for studying the spatial properties of human behavior. The strength of ecological psychology is that, indeed, it focuses attention on the environment. In this regard, it provides the concept of“behavior setting”(BS), which is essentially the same as“activity-space”. According to the behavior setting theory, the environment consists of a set of behavior settings that afford certain behaviors and activities. Thus, behavioral settings as“natural life units”are stable combinations of activity and place in a specific period of time. According to this point of view, a better understanding of the use value of enclosed outdoor spaces requires attention on these two main theoretical issues below: ? Relations between people (individuals or groups) and place, including behavior settings and their social and cultural contexts, ? Users' information processing of the physical environment and their affordances by means of mutual interaction among environmental cues, affordances, perception, and meaning. The use value of enclosed outdoor spaces in this study is described as a combination of, ? Activity diversity (number of different types of activities), ? Frequency of activities (how many times per week users engage in each activity) ? Use density (number of people engaged in activities at a specific period of time) and,? Occupancy time (the total period of time per week that users spend in each setting). The major hypothesis of this study is based on the assumption that there are many factors, which are physical, social-cultural, climatic and so forth on the use value of enclosed outdoor spaces. Thus, the overall use of an enclosed outdoor space will be the result of both interactions and comprehensive integration of all these related factors-elements. Each of these factors has an effect on the use value to varying degrees, and altogether they may establish an analysis model to determine and evaluate the use value in enclosed outdoor spaces. Physical features, enclosure, spatial layout, aesthetic-visual quality, pedestrian movement, context, planned activities, period of time and user profile are considered as factors that can be influential on the use value. The second major hypothesis is that the diversity, frequency and duration of activities, which are the components of use value, would be a function of physical and architectural features, since they provide cues for actions. In this regard, the minor hypothesis of this study is that the degree of enclosure of outdoor spaces may affect the way people use them. Being enclosed by buildings offers a potential user group, which are users of those buildings, to adjacent outdoor spaces. Depending upon the edge effect, buildings create an influence area around themselves, in which both use density and patterns tend to differentiate in comparison with the areas which are away from them. In order to test these hypotheses, this study has employed a multi-technical method including: ? Descriptive analysis: Recording the physical features of the setting that can be related to use variables, by taking photographs and field notes; ? Field observations: Systematic observations of users for behavioral mapping, which provides place specific information: namely“who' is doing ”what' and 'where', ? Questionnaires: Face to face questionnaires with 209 respondents to search for the relations between presumed factors and the components of use value. Offering places for a wide range of student activities in outdoor spaces, campus environments seemed appropriate places as case study settings.