Comparison of rough MLP and rough RBF using fuzzy attributes
Ham ÇKP ve ham MÇDTF'nin belirsiz niteliklerin kullanılarak karşılaştırılması
- Tez No: 153125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Merkez Çevre Doğrultulu Taban Fonksiyonlu ağlar, Çok Katmanlı Perseptron, belirsiz setler, ham setler, melez elektronik hesaplamalar, Radial Basis Function network, Multi Layer Perceptron, fuzzy sets, rough sets, hybrid soft computing. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Öz HAM ÇKP ve HAM MÇDTF'NIN BELİRSİZ NİTELİKLERİN KULLANILARAK KARŞILAŞTIRILMASI Vural, Hülya Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ferda Nur Alpaslan Eylül 2004, 64 sayfa Bu tez çalışmasının erimi Merkez Çevre Doğrultulu Taban Fonksiyonları'nın (MÇDTF), geri yaydım yöntemi ile öğrenen Çok Katmanlı Pörseptron (ÇKP) konseptine sahip ağların, belirsiz setlerin, ve ham setlerin melezleştirilmesini kapsamaktadır. Geleneksel ÇKP, geleneksel MÇDTF, belirsiz ÇKP, belirsiz MÇDTF, ham belirsiz ÇKP ve ham belirsiz MÇDTF ağlar karşılaştırılmıştır. Bu tezde gerçekleştirilen belirsiz nöron konseptine sahip ağlardaki girdi bilgilerine ve istenilen çıktı bilgilerine“düşük”,“orta”ve“yüksek”gibi belirsiz üyelik değerleri atanmıştır. Ham Belirsiz ÇKP için atanan başlangıç ağırlıkları ve yaklaşık optimal gizli düğüm sayısı ham bağımlılık kuralları kullanılarak tahmin edilmiştir. Ham belirsiz ÇKP'ye benzer bir ham belirsiz MÇDTF yapısı önerilmiştir. Bu ham belirsiz MÇDTF için, ham belirsiz ÇKP'de olanlara benzer bağımlılıkların varlığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON of ROUGH MLP and ROUGH RBF USING FUZZY ATTRIBUTES Vural, Hülya MS, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferda Nur Alpaslan September 2004, 64 pages The hybridization of soft computing methods of Radial Basis Function (RBF) neural networks, Multi Layer Perceptron (MLP) neural networks with back- propagation learning, fuzzy sets and rough sets are studied in the scope of this thesis. Conventional MLP, conventional RBF, fuzzy MLP, fuzzy RBF, rough fuzzy MLP, and rough fuzzy RBF networks are compared. In the fuzzy neural networks implemented in this thesis, the input data and the desired outputs are given fuzzy membership values as the fuzzy properties“low”,“medium”and“high”, hi the rough fuzzy MLP, initial weights and near optimal number of hidden nodes are estimated using rough dependency rules. A rough fuzzy RBF structure similar to the rough fuzzy MLP is proposed. The rough fuzzy RBF was inspected whether dependencies like the ones in rough fuzzy MLP can be concluded.